Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Peru, carnaval op de fiets

Datum : 05/02/2016
Land : Peru

Peru, carnaval op de fiets

Terwijl de rest van Latijns Amerika zich nog aan het voorbereiden is op het carnaval, ging een groep van honderden mensen in Lima al verkleed de straat op. Sommigen in fietskledij, anderen in carnavalskostuum – de pro-fietsersorganisatie Actibícimo vierde haar zesjarig jubileum in stijl. Elke maand organiseert deze groep enthousiastelingen een fietstocht door Lima met een meervoudig doel: fietspromotie, sport en feest. Vaak worden er prijzen vergeven voor kostuums, producten verloot of heeft de tocht een speciaal thema.

Op 4 februari was het thema het op carnaval geïnspireerde Diablada, vrij vertaald een Duivels Fietsfeest, en was er onder andere een ecologische fruitmand te winnen. Zoals bijna elke keer was er ook dit keer een route uitgezet door de deelgemeente Miraflores, waar de wegen breed en goed zijn.

De fietstocht begon om half negen ‘s avonds vanaf de zijkant van het gemeentehuis, vlakbij het Parque Central. In gekleurde hesjes gestoken beveiligers werkten samen met de politie om de deelnemers veilig door de stad te leiden. Soms worden wegen voor dit evenement afgesloten, soms wordt het verkeer even tegengehouden, maar altijd gaan de BiciSalidas gepaard met veel vrolijkheid en publiciteit – Actibícimo vindt het namelijk hoog tijd dat de fiets opgewaardeerd wordt tot volwaardig vervoersmiddel en zelfs als oplossing van het vervoersprobleem in de Peruaanse hoofdstad.

Deze jubileumfietstocht eindigde op een groots feest in de tuin van het Centro de la Imagen, een opleidingsinstituut voor fotografie. Maar voordat het feest begon, moest er eerst een kilometer of tien gefietst worden, wat voor veel van de deelnemers een hele opgave was. Naast een zekere fietsconditie moesten de deelnemers ook een eigen fiets hebben en zorgen voor een goede helm en verlichting – en een goed kettingslot.

Hoewel deelname op eigen risico was, schrok dat de deelnemers niet af: dankzij honderden enthousiaste Limeños deed Lima even bijna Nederlands aan. Actibícimo ziet Nederland dan ook als voorbeeld van fietsgebruik, een goedkope, gezonde en schone manier van transport. Hoewel de infrastructuur van de stad momenteel erg op auto’s gericht is, werken de mensen achter deze organisatie hard om letterlijk en figuurlijk ruimte te creëren voor alle verkeersdeelnemers: voetgangers, openbaar vervoer, fietsers en auto’s.

Bron : Actibicimo.com
Bookmark and Share


Terug