Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru geeft vergoeding aan oorlogsslachtoffers

Datum : 11/02/2011

PERU - De Peruaanse regering gaat schadevergoedingen uitkeren aan slachtoffers van politiek geweld. Het gaat om slachtoffers van geweld in de guerrillaoorlog die tussen 1980 en 2000 woedde tussen de overheid en de guerrillabeweging Lichtend Pad, waarbij veel doden vielen. Verwanten van deze slachtoffers kunnen een vergoeding verwachten. Ook krijgen slachtoffers van verkrachting en mensen die gehandicapt raakten geld. De prioriteit hierin ligt bij ouderen in afgelegen dorpen.
Hoewel de betalingen binnenkort moeten beginnen zijn er nog veel onduidelijkheden. De aantallen slachtoffers worden door verschillende commissies verschillend geschat. De Waarheids- en Verzoeningscommissie beweert dat er in het conflict 69.000 doden zijn gevallen. De Herstelraad geeft een aantal van rond de 50.000 aan. Er zijn ook nog onduidelijkheden over wie precies in aanmerking komen voor een vergoeding en wat er zal gebeuren als meer slachtoffers zich melden.

(Periodismo Humano/IPS)

 

Bookmark and Share


Terug