Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Peru lanceert nieuwe aanpak geelzucht baby's

Datum : 17/04/2019
Land : Peru

Peru lanceert nieuwe aanpak geelzucht baby's

Wereldwijd krijgt zestig procent van alle pasgeborenen te maken met geelzucht en in de meeste gevallen leidt dit niet tot blijvende of serieuze gezondheidsproblemen. Geelzucht wordt veroorzaakt door bilirubine, de stof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen door de lever. Bij baby’s is dit meestal het gevolg van een natuurlijk proces dat zich uit in een gelige huid en na korte tijd vanzelf verdwijnt.

Echter, in sommige gevallen kan geelzucht zonder behandeling leiden tot spastische kinderverlamming of doofheid. In Peru ligt het percentage baby’s dat kinderverlamming oploopt als gevolg van geelzucht twintig procent hoger dan in rijkere landen, reden om dit probleem aan te pakken. In de afgelegen provincies in het Andesgebergte bevallen veel vrouwen niet in het ziekenhuis, en wanneer ze dit wel doen zijn ze meestal alweer thuis met hun kindje voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. Vaak beschikken de gezondheidscentra in de rurale gebieden niet over de noodzakelijke kennis en middelen om de juiste diagnose te stellen. Daar kan nu verandering in komen door de introductie van de zogenaamde Bilikit. Deze kit combineert drie technieken die afzonderlijk al in andere landen, zoals Ethiopië en Burundi, worden gebruikt. Door de drie te combineren kan niet alleen snel en gemakkelijk de juiste diagnose gesteld worden, maar kan de baby ook direct behandeld worden. Door de “bili-lineaal”, voorzien van een kleurencode, langs de neus van de baby te leggen kan de gezondheidswerker eenvoudig bepalen of er sprake is van geelzucht. Vervolgens kan met de “bilistick” bloed geprikt en vervolgens geanalyseerd worden. En tenslotte is er de “bilihut”, een soort reiswieg op batterijen waarin de baby een behandeling met lichttherapie krijgt.

“Vroeger moest een baby met geelzucht in het Andesgebergte een lange reis maken om bij een ziekenhuis met de juiste faciliteiten te komen”, vertelt Dr. Donna Brezinski, arts en directeur van Little Sparrows Technologies, het bedrijf dat de Bilihut heeft ontwikkeld. De techniek wordt naar de baby gebracht, in plaats van andersom. Geelzucht bij baby’s is een probleem in Peru. “In 2016 en 2017 werden ongeveer 20.000 gevallen gerapporteerd, in 2018 was dit opgelopen tot 31.000”, zegt Fernando Pérez Lastra van INMED Andes, de organisatie die de Bilikit heeft geïntroduceerd. Hij vertelt dat de oorzaak van de toename nog niet duidelijk is: wordt de aandoening meer gerapporteerd, of is er sprake van meer gevallen. In ieder geval is een goede aanpak van het probleem nodig. De komende jaren zullen veertig gezondheidswerkers Peru doorkruisen om baby’s te testen en zo nodig te behandelen.

Bookmark and Share


Terug