Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru legaliseert medicinale marihuana

Datum : 24/10/2017
Land : Peru

Peru legaliseert medicinale marihuana

Het Peruaanse parlement heeft donderdag 19 oktober met een overweldigende meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee medicinaal en therapeutisch gebruik van cannabis en derivaten hiervan legaal wordt. Omdat er maar liefst 67 stemmen voor, slecht 5 tegen en 3 onthoudingen waren, kon het wetsvoorstel direct bekrachtigd worden door de uitvoerende macht. Door de legalisering kunnen binnenkort symptomen van ziekten als kanker, epilepsie en Parkinson door de werkzame stoffen van de plant verlicht worden.

Ondanks dat het wetsvoorstel uiteindelijk breeduit werd geaccepteerd, werd er in het parlement stevig gediscussieerd over het thema. Er vindt in Peru grootschalige drugshandel plaats die bestreden wordt door de staat, onder andere door militair ingrijpen. Het land is daarnaast de op een na grootste producent van cocabladeren, de bron van cocaïne. Sommige parlementsleden waren bang dat criminele drugsorganisaties zich zouden mengen in de marihuanahandel. Voorstanders benadrukten echter dat de maatregel er op gericht is componenten van de plant te onttrekken waarmee specifieke kwalen kunnen worden behandeld.

De regering van president Pablo Kuczynksi stelde voor medicinale marihuana te legaliseren nadat de politie in februari een thuislab oprolde en een groep ouders arresteerde. Zij destilleerden cannabisolie om kinderen met kanker en zware gevallen van epilepsie te behandelen.

In 2013 werd Uruguay het eerste land ter wereld dat de productie en verkoop van wiet als genotsmiddel legaliseerde. Na voorbereidingen trad de wet in juli 2017 in werking en begon de verkoop bij een beperkt aantal apotheken. Mexico, Colombia, Chili en Argentinië hebben ondertussen ook de teelt en consumptie van marihuana voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden gelegaliseerd.

Bron : Latin American Herald Tribune, Public Radio International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug