Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru legt autoweg aan die onder water zal staan

Datum : 19/10/2010

Peru legt autoweg aan die onder water zal staan

PERU - In het zuidoosten van Peru werken arbeiders tegen de klok aan het laatste stuk van de Zuidelijke Interoceanische Autoweg, een weg die de Peruaanse havens met Brazilië moet verbinden. Ze weten niet dat de weg elders over een afstand van meer dan 100 kilometer onder water zal worden gezet voor een stuwmeer. De Corredor Vial Interoceánico Sur is een netwerk van wegen die drie Peruaanse havens aan de Stille Oceaan verbinden met Iñapari in het Amazonewoud, aan de grens met Brazilië. Door de aansluiting op het Braziliaanse wegennet ontstaat een verbinding tussen de Stille en Atlantische Oceaan.
Een groot deel van de autoweg is klaar. De aanleg van het laatste stuk draait op volle toeren want de Peruaanse regering heeft beloofd de werken af te hebben in april 2011. Maar door de aanleg van een stuwmeer voor de elektriciteitscentrale van Inambari, een van de grootste waterkrachtprojecten van Latijns-Amerika, zal een aanzienlijk deel van de weg onder water verdwijnen: 43 kilometer in deel twee van de autoweg, in het departement Cusco, 61 kilometer in deel vier, in het departement Puno, en 1 kilometer in deel drie, in het departement Madre de Dios.

Egasur, het Braziliaanse bedrijf dat de waterkrachtcentrale bouwt, stelde Peru begin dit jaar een alternatief tracé voor om die 100 kilometer te omzeilen. Het omvat zeven bruggen in Cusco en zes bruggen in Puno. Een brug, over de rivier Inambari, zou 640 meter lang worden en 200 meter hoog. De plaatselijke bevolking verzet zich al veertig jaar tegen de aanleg van de autoweg en kant zich nu ook tegen het alternatieve tracé. Het zou in moeilijk toegankelijk gebied terechtkomen. Bovendien moeten belangrijke bossen wijken. Ook technici hebben hun twijfels. Ingenieur Rosario Linares, van de Civiele Maatschappij voor de Constructie van de Transoceanische Autoweg in Puno, noemt het alternatieve tracé onleefbaar omdat het door een zone van grondverschuivingen gaat. Volgens Linares heeft Egasur ook de impact op mens en milieu niet bestudeerd.
Niet-gouvernementele organisaties zeggen dat het akkoord vooral Brazilië ten goede komt: Peru moet gedurende dertig jaar een vast percentage van de energie aan het buurland afstaan zonder dat het zijn eigen aandeel voor de binnenlandse vraag kan verhogen.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug