Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru met de K van Kambio en niet van Keiko

Datum : 10/06/2016
Land : Peru

Peru met de K van Kambio en niet van Keiko

Op zondag 5 juni 2016 konden ongeveer 17 miljoen stemgerechtigde Peruanen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het land kiezen tussen de K van Keiko Fujimori en de K van (Peruanos por el) Kambio, de partij van Pedro Pablo Kuczynski (PPK). 

Toen de kiescommissie ONPE op donderdag 9 juni de definitieve uitslag bekend maakte, hadden beide kandidaten van het diep verdeelde electoraat afgerond 50 procent van de stemmen gekregen. Uiteindelijk had volgens ONPE 50,12 procent van de kiezers een geldige stem uitgebracht op PPK en 49,88 procent op Keiko, een verschil van slechts 41.438 stemmen.

De voorzitter van de kiescommissie, Mariano Cucho, waarschuwde dat “het onverantwoordelijk is van enkele politici om het woord ‘fraude’ te gebruiken” na democratische verkiezingen. Gezien het ongekend spannende verloop van de verkiezingen is de uitslag nog niet definitief, maar PPK wordt inmiddels wel gezien als ‘virtueel’ president van het land omdat het aantal nader te onderzoeken stemmen te klein is voor Keiko om hem alsnog in te halen. 

Op sociale media circuleren inmiddels echter al waarschuwingen aan Kuczynski (foto) dat de krappe meerderheid van de Peruanen niet zo zeer vóór hem gestemd heeft, maar tegen Fujimori. 

 

Bron : larepublica.pe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug