Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Peru negeert oproep af te zien van gasboringen

Datum : 15/01/2014
Land : Peru

Peru negeert oproep af te zien van gasboringen

De Peruaanse regering gaat door met plannen voor gasboringen in een beschermd gebied in de Amazone, ondanks een oproep van de Verenigde Naties hiermee te stoppen. Het bedrijf Pluspetrol leidt de operatie van dit Camisea gasproject, het grootste energieprogramma van Peru. 

De plannen van Pluspetrol behelzen het boren in achttien bronnen en het uitvoeren van seismische testen in een reservaat van inheemse volken die in vrijwillige afzondering leven en nog maar kort contact hebben gehad met buitenstaanders. Het gebied maakt ook deel uit van de bufferzone voor het nationale park Manu, waar volgens de Unesco “de biodiverstiteit groter is dan war ook ter wereld.”  

Pluspetrol en het ministerie van Energie zetten door, ondanks de aanbevelingen van de speciale rapporteur voor inheemse rechten van de VN , James Anaya, tijdens  zijn bezoek aan Peru afgelopen december. “ Alsof de rapporteur niet bestaat of hier niet is geweest”, meldde Servindi, een Peruaanse nieuwssite. 

Anaya deed zijn aanbevelingen in een formele verklaring op een persconferentie in Lima. Een van de aanbevelingen luidde dat de regering “een grondige studie” moest verrichten naar de inheemse volken die in de regio wonen en een andere hield in dat “de regering niet door moest gaan zonder van te voren te garanderen dat de mensenrechten van deze volken niet worden geschonden.”  Aan het eind van zijn beziek zei Anaya dat “het duidelijk is dat deze groepen uiterst kwestbaar zijn.” 

De concessie die ontgonnen wordt door Pluspetrol, die de leider is van een consortium waarvan Hunt Oil, Repsol en SK Corporation deel uitmaken, heet Lot 88.  Van dit gebied  ligt 74 procent in een reservaat dat in 1990is opgericht. De seismische testen behelzen duizenden ondergrondse explosies op een oppervlakte van honderden vierkante kilometers. 

Volgens Perupetro, het agentschap van de overheid ter promotie van olie en gas, is Lot 88 goed voor bijna 30 procent van de totale olie- en gasproductie van Peru.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug