Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru opent militaire basis in de Amazone

Datum : 11/03/2019
Land : Peru

Peru opent militaire basis in de Amazone

Peru opende afgelopen week een militaire basis in de Amazone in een poging illegale mijnbouw aan te pakken, de belangrijkste boosdoener voor ontbossing in 's werelds grootste regenwoud. "De regering heeft de politieke beslissing genomen om aanwezig te zijn in deze regio om illegale mijnen uit te roeien", zei minister van Defensie Jose Huerta (foto) bij de opening van de basis in het natuurreservaat Tambopata.

Het reservaat ligt in de regio Madre de Dios die bekend staat als de hoofdstad van de illegale mijnbouw in Peru. De militaire basis is geïnstalleerd in een oud kamp van blokhutten dat twee weken geleden is verlaten door illegale mijnwerkers, toen Peru zijn "kwik” operatie begon.

"We zijn gekomen en we zullen blijven zolang als nodig is", zei Huerta. Meer militaire bases zijn gepland. "We hebben een eerste fase van twee weken gehad en nu gaan we naar de tweede fase die naar verwachting een half jaar zal duren”, voegde hij eraan toe.

Minister van Milieu, Fabiola Munoz, die ook aanwezig was bij de opening van de basis, zei dat Madre de Dios een gebied is met een hoge biodiversiteit en een groot toeristisch potentieel "dat nog maar een klein beetje is geëxploiteerd". Ze zei dat toeristen naar Tambopata, 1.000 kilometer ten oosten van de hoofdstad Lima, meer geld uitgeven dan in Machu Picchu, de belangrijkste toeristische trekpleister van het land en de voormalige hoofdstad van het Incarijk.

Toen op 19 februari vier politie- en militaire helikopters landden op de locatie, vonden ze een spookstad waarvan de 350 inwoners uren eerder waren ontsnapt. Ze hadden een enorme woestijn van zand midden in de weelderige jungle achtergelaten door kwikverontreiniging. Elke basis zal worden bemenst door honderd soldaten, vijftig politieagenten en een officier van justitie gedurende een eerste periode van zes maanden, maar de operatie zou jaren kunnen duren. Huerta zei dat het doel was om te blijven totdat het gebied "volledig herbebost" was. Patrouilles gebruiken drones, een Peruaanse satelliet en een militair vliegtuig, aldus Huerta.

Illegale mijnbouw, voornamelijk voor goud in de jungle en rivieren, veroorzaakte vorig jaar het verlies van negenduizend hectare regenwoud, maar genereerde ook andere illegale activiteiten zoals mensenhandel, kwikhandel, huurmoordenaars en prostitutie, zeggen autoriteiten.

De veiligheidsdiensten zullen voornamelijk geconcentreerd zijn in een gebied waar zesduizend illegale mijnwerkers aan het werk zijn, met een wetteloos dorp van 25.000 mensen dat is opgebouwd rond hun activiteiten.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug