Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru overvallen door Venezolanen

Datum : 29/06/2018
Land : Peru

Peru overvallen door Venezolanen

Luzmely (niet haar echte naam) staat met haar echtgenoot en baby van drie maanden om zeven uur ’s ochtends al voor het kantoor van Interpol in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zij  staat in de rij om de tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen die de mogelijkheid biedt om legaal werk te zoeken. 

Omdat ze haar dochter op de arm draagt, mag ze zonder afspraak naar binnen. Haar man is niet zo gelukkig; voor hem moet een werknemer betaald worden om via de achterdeur binnen gelaten te worden maar zes uur later zit ze nog op de stoep op hem te wachten.

Volgens de Emigratiedienst zijn er de laatste paar jaar niet minder dan 353.000 Venezolanen naar Peru gekomen, waarvan 16.000 kinderen. 53.000 hebben inmiddels een verblijfsvergunning bemachtigd. Om de anderen ook te kunnen helpen werkt de dienst inmiddels 24 uur per dag en helpt gemiddeld 2.000 Venezolanen per dag.

Daarbij komt dat volgens de UNHCR, het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, in juni bijna 127.000 Venezolanen asiel aangevraagd hebben in Peru. Veel vluchtelingen klagen over de langzame procedures in het land en 60 procent van hen werkt inmiddels in de informele sector om het hoofd economisch boven water te houden.

“Gisteren stonden we met z’n vieren, een militair, een advocaat, een arts en een professor, koffie te verkopen op een straathoek”, vertelt Franclin in San Juan de Lurigancho, de wijk van Lima waar veel van zijn landgenoten terecht gekomen zijn. “Maar wat heeft het land er aan als wij koffie staan te verkopen? Het land is totaal niet voorbereid op deze migratiegolf”, constateert hij.

Priester Emilio Martínez vertelt van de situatie in Tumbes, in het noorden van Peru: “Veel Venezolanen komen daar uitgehongerd aan nadat ze soms dagen niet gegeten hebben. Wij geven hen te eten en verlenen eerste hulp.”

Volgens Martínez werden de vluchtelingen in eerste instantie goed opgevangen door de Peruanen, maar inmiddels begint de stemming om te slaan. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug