Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Peru: Quechua op tv

Datum : 11/11/2016
Land : Peru

Peru: Quechua op tv

Na een langdurige, felle en vaak emotionele verkiezingstijd is Pedro Pablo Kuczynski sinds april 2016 president van Peru. Een van de aandachtspunten van zijn beleid is het aanpakken van de achtergestelde positie van het grote, inheemse deel van de bevolking en haar cultuuruitingen zoals de eigen taal. Dit ondanks dat een groot deel van de inheemse bevolking bij de verkiezingen zijn rivale Keiko Fujimori steunde. 

Eerder deze maand is onder auspiciën van het ministerie van Cultuur de Multiculturele Commissie begonnen met haar werkzaamheden. Hierin werken 14 overheidsinstellingen en twee landelijke inheemse organisaties samen om een nationaal beleid op te stellen met betrekking tot de talen en culturen van de oorspronkelijke bevolking van het land. 

Voorzitter van de Commissie is de onderminister van Interculturele Zaken, Alfredo Luna Briceño. Luna vertelde dat ruim 4 miljoen Peruanen samen 47 inheemse talen spreken. De bijeenkomst moet volgens hem het begin zijn om van Peru een volwaardige meertalenstaat te maken. Op dit moment zijn de inheemse talen al officieel daar waar zij gesproken worden door de meerderheid van de bevolking. Hierbij wordt ook gekeken naar het historische of sociale belang van een bepaalde taal. 

Dat betekent, in de woorden van de secretaris van de Commissie, Agustín Panizo, dat de betreffende personen niet alleen “toegang krijgen tot hun taalkundige rechten, maar dat recht ook kunnen betrekken op alle overheidsdiensten.”

Voor Daniel Quispe Machaca, vertegenwoordiger van de Nationale Unie van Aymara Gemeenschappen was het “als Aymara, een emotioneel moment” om overheidsfunctionarissen te horen spreken over de implementatie van de Wet op de Inheemse Talen. Tijdens de eerste zitting werden gedetailleerde afspraken gemaakt over haar werkwijze maar ook hoe de medewerking van de inheemse bevolking zelf verworven kan worden voor het werk van de Commissie.

In dezelfde week kondigde Peru’s minister van Cultuur, Jorge Nieto Montesinos, aan dat TV Peru binnenkort nieuwsberichten zal gaan uitzenden in de belangrijkste inheemse taal van het land, het Quechua. Deze staatszender zal op die wijze een belangrijke bijdrage leveren aan de herwaardering van de Peruaanse cultuur. Nieto kondigde ook op andere terreinen wijzigingen aan in het cultuurbeleid van de overheid als onderdeel van het beleid van president Kuczynski om alle vormen van discriminatie tegen te gaan. 

 

Bron : www.irtp.com.pe, www.cultura.gob.pe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug