Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru roept noodtoestand uit na mijnprotest

Datum : 30/05/2012
Land : Peru

Peru roept noodtoestand uit na mijnprotest

De Peruaanse regering heeft voor dertig dagen de noodtoestand afgekondigd in de zuidelijke Andesprovincie Espinar. Dit nadat gewelddadige mijnprotesten afgelopen zondag tot twee doden hadden geleid en tot minstens 76 gewonde politieagenten.

De rellen vinden plaats tussen honderden politieagenten en burgers die een staking voor onbepaalde tijd steunen tegen de kopermijn Tintaya, eigendom van het Zwitserse Xstrata plc. De noodtoestand, die maandag werd afgekondigd, betekent onder andere een verbod op samenscholing en de toekenning van speciale bevoegdheden aan de politie. Hiermee hoopt Oscar Valdes, de premier van Peru, de orde te herstellen, zo zei hij op een persconferentie.

Ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Milieu, Energie en Mijnbouw waren op de conferentie aanwezig. Valdes beschuldigde de demonstranten ervan een radicale positie in te nemen. “Als regering willen we een dialoog aangaan, maar in Espinar lukt ons dat tot nu toe niet.” Minster Wilver Calle van Binnenlandse Zaken bevestigde de dood van twee personen en zei dat er zondag 46 en maandag 30 agenten gewond waren geraakt. Bewoners van de streek rond de mijn raakten zonder elektriciteit.

In de provincie Espinar protesteren sinds vorige week veel mensen. Ze vragen om een onderzoek na de vermeende milieuschade, die wordt veroorzaakt door de kopermijn Tintaya. Ook eisen ze een verhoging van de bijdrage van het bedrijf aan het lokale bestuur van 3 tot 30 procent.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug