Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru sluit gelederen na grensconflict Chili

Datum : 05/06/2013
Land : Peru

Peru sluit gelederen na grensconflict Chili

In Peru zijn voormalige en huidige kopstukken uit de politiek samengekomen om president Humala te adviseren over een maritiem grensconflict met Chili. Afgelopen maandag verzamelden zich op uitnodiging van Humala twee voormalige presidenten, García en Toledo, en veertien hooggeplaatste functionarissen, zowel progressief als conservatief, uit de politieke sector. “De bijeenkomst dient om de nationale eenheid te benadrukken. We hebben alle vertrouwen in een goede afloop van het geschil met Chili”, verklaarde een Peruaanse diplomaat naderhand. Peru en Chili maken beide aanspraak op een strook zee die rijk is aan vis. De zaak ligt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat begin juli uitspraak doet. 

Critici noemen het vertoon van eensgezindheid opmerkelijk aangezien sinds februari 2013 de onderlinge ruzies in het Peruaanse Congres verergeren. “De partijen APRA en Perú Posible beschuldigen Humala van het vervolgen van politieke tegenstanders. Oud-president García ligt onder vuur in de huidige regering wegens corruptie tijdens zijn regeerperiode. Tegen oud-president Toledo loopt een onderzoek wegens frauduleuze handel in onroerend goed. APRA en Perú Posible beschuldigen elkaar over en weer van het verspreiden van politieke roddel. Bovendien eist het Fujimorikamp dat de regering haast maakt met het verzoek oud-president Fujimori amnestie te verlenen.”, aldus journaliste Jacqueline Fowks.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug