Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Peru tegen plastic

Datum : 07/12/2018
Land : Peru

Peru tegen plastic

Op 5 december heeft het Peruaanse Congres zonder enige tegenstem de Wet op het eenmalige gebruik van plastic en wegwerp verpakkingsmaterialen goedgekeurd. Deze wet verbiedt met ingang van 28 juli 2021 de productie van niet-herbruikbare plastic zakken, moeilijk biologisch afbreekbare artikelen en styrofoam (piepschuim).

Ook het gebruik van deze materialen wordt sterk aan banden gelegd. Zo moeten winkels binnen deze periode van drie jaar alle plastic draagtassen vervangen hebben door milieuvriendelijker alternatieven. Hoewel deze nieuwe wet niet ingaat op de rol van producenten en andere betrokken bedrijven, gaan milieuorganisaties er wel van uit dat die hun verantwoordelijkheden zullen nemen.

Wat de wet wel regelt, is de heffing van belasting op plastic zakken vanaf augustus 2019. In de jaren daarna zullen de heffingen oplopen, om de middenstand te duwen in de richting van alternatieven voor plastic.

Het debat over deze wet werd sinds afgelopen juni keer op keer uitgesteld, mede door vertragingstactieken van het ‘Fujimorista’ (lid van de Fuerza Popular) Congreslid Ángel Neyra, voorzitter van het Productiecommissie. Ingrijpen van het ministerie van Milieu en druk vanuit de samenleving voorkwamen afstel, want inmiddels worden ook de Peruaanse stranden geteisterd door enorme hoeveelheden plastic afval.

In augustus was Chili het eerste Zuid-Amerikaanse land dat een verbod op de uitgave van plastic zakken in winkels instelde. Rond de zestig landen wereldwijd hebben inmiddels maatregelen ingesteld om onder meer de productie van inmiddels tien miljoen plastic zakken per minuut terug te dringen. In totaal gaat het om 13 miljoen ton plastic per jaar, dat grotendeels in het milieu belandt. Uiteindelijk breekt dat afval af in microscopisch kleine deeltjes die in de voedselketen terecht komen.

Niet alleen zeeën en oceanen worden op die manier vervuild, dat geldt ook voor rivieren en meren zoals het Lago de Atitlán in Guatemala. In juni verklaarde burgemeester Mauricio Méndez van San Petro La Laguna aan de oevers van dat meer zijn gemeente ‘plasticvrij’. Méndez: “Het meer is ons leven. We hebben de verantwoordelijkheid om het te beschermen voor onze kinderen”.

Bron : La Mula, World Environment Day
Bookmark and Share


Terug