Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru Top: Mexico, Chili, Colombia en Peru tekenen handelsakkoord

Datum : 29/04/2011
Land : Peru

Peru Top: Mexico, Chili, Colombia en Peru tekenen handelsakkoord

Op de top die donderdag gehouden werd in Peru hebben Mexico, Chili, Colombia en Peru een volgende stap gezet in de richting van een nieuw handelsakkoord. Dit akkoord zal ervoor zorgen dat één van de grootste handelsblokken in de regio ontstaat, aldus de Mexicaanse president Felipe Calderón: ‘We creëren de start van een commerciële zone die de grootste in Latijns Amerika zal zijn’.

Het akkoord moet zorgen voor meer banen, meer investeringen en nieuwe markten. Volgens Calderón zou de gezamenlijke handel van de vier landen circa negen miljard dollar waard zijn. In 2010 was dezelfde handel volgens de Peruaanse belastingdienst zo’n zes miljard dollar waard.

Juan Manuel Santos, president van Colombia, gaf in een interview aan dat de economische integratie de landen interessanter zal maken voor investeerders. Peru, Chili, Colombia en Mexico vormen samen een grotere markt dan Brazilië, aldus Santo. Ook zei hij dat het Pacifisch Akkoord, zoals het akkoord genoemd wordt, ‘in zekere zin een interessanter alternatief is’ op de huidige Andean Community of Nations pact. In dit pact zijn nu nog Ecuador, Peru, Bolivia en Colombia vertegenwoordigd, maar het verloor aan kracht nadat Venezuela er in 2006 uitstapte. De Colombiaanse president benadrukte dat andere landen, met name Panama en Ecuador, worden aangemoedigd zich aan te sluiten bij het nieuwe verdrag.
 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug