Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru vermeerdert politiepatrouilles na moorden

Datum : 26/02/2013
Land : Peru

Peru vermeerdert  politiepatrouilles na moorden

De moord op een journalist bij klaarlichte dag en een dodelijke overval in het financiële district van Lima hebben de Peruaanse president Ollanta Humala doen besluitem 1000 extra agenten in de straten van de hoofdstad in te zetten. 

Luis Choy (34), een bekende fotojournalsit van El Comercio, Peru’s belangrijkse krant, werd zaterdagmiddag doodgeschoten voor zijn huis in een middenklasse district in Lima. Volgens onderzoekers werd Choy neergeschoten door een schutter, maar een motief is niet gegeven.”Ik betreur het dat weer een Peruaan slachtoffer is geworden van misdaad. Helemaal omdat we Luis Choy kennen van de campagne”, zei Humala. Hij doelde op de verkiezingscampagne van 2011.

Minister van Binnenlandse Zaken, Wilfredo Pedraza, haalde agenten weg van bureautaken en zette hen in bij autopatrouilles. Dagen ervoor was een zakenman overvallem en in het hoofd geschoten bij een notariskantoor, op een half blok van het grootste politiebureau in het financiële district van Lima. De moorden hebben het vertrouwen in de nationale politieverder ondermijnd. Ook al heeft Humala lonen en onderwijs verbeterd, corruptie is wijdverbreid.

Lage veiligheid kan een lastig politiek probleem worden voor de verder populaire regering van Humala, omdat veiligheid doorgaans een topprioriteit is voor kiezers in Peru. Peilingen over zijn populariteit  door Ipsos geven Humala 54 procent.  Misdaad in hoofdstad Lima is tussen 2000 en 20122 verdubbeld, volgens overheidscijfers. Een theorie stelt dat de misdaad is toegenomen door de langdurige economische boom, waardoor er meer rijken zijn. 

Peruaanse moordcijfers blijven relatief lag volgens regionale standaarden; ongeveer 10 op 100.000 personen volgens cijfers van de Verenigde Naties. Dit is de helft van het aantal vor Zuid-Amerika als geheel. 

Foto: Luis Choy
 
Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug