Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peru wisselt ministers

Datum : 18/09/2017
Land : Peru

Peru wisselt ministers

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft econoom Mercedes Araoz benoemt tot zijn eerste minister. De benoeming was onderdeel van een wisseling van verschillende ministers bedoeld om de oppositie voor zich te winnen. Ook de ministers van Financiën, Justitie, Onderwijs, Gezondheidszorg en Huisvesting werden vervangen. 

De nieuwe ministers zijn conservatiever dan hun voorgangers. Hierdoor kunnen ze op meer steun rekenen van oppositiepartij Fuerza Popular, die in het parlement een meerderheid heeft. Vorige week trok het parlement zijn steun aan de regering in naar aanleiding van een conflict over onderwijs. Kuczynski wil met een nieuw onderwijsbeleid onder andere gendergelijkheid benadrukken. 

De 78-jarige voormalig bankier Kuczynski werd vorig jaar president van Peru met de belofte het land te moderniseren. Hij deelt de vrije-markt ideologie van Fuerza Popular, maar is op sociaal gebied progressiever. Zo benoemde hij Carlos Bruce als eerste homoseksuele minister in de geschiedenis van het land. 

Araoz was eerder werkzaam als minister van Financiën in de regering van de rechtse Alan Garcia, wiens partij nauw samenwerkt met Fuerza Popular. De nieuwe minister van Onderwijs, Idel Vexler, bekritiseerde eerder de vernieuwingen die Kuczynski wil invoeren. Veel centrumlinkse en progressieve aanhangers van Kuczynski bekritiseren de wissel. Ook daalde de populariteit van de president naar 22 procent volgens de laatste peiling van Ipsos. 

 

Bron : EFE, AlianzaNews
Bookmark and Share


Terug