Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse burgemeester in preventieve hechtenis

Datum : 03/06/2012
Land : Peru

Peruaanse burgemeester in preventieve  hechtenis

Een Peruaanse rechter heeft bevel gegeven de burgemeester van Espinar in preventieve hechtenis te nemen. Hij wordt ervan beschuldigd anti-mijn protesten te hebben aangewakkerd. 

Tijdens protesten in Espinar tegen de uitbreiding van een kopermijn vielen afgelopen week twee doden en veel mensen raakten gewond. De mijn is eigendom van het Zwitserse bedrijf Xstrata. Burgemeester Oscar Mollohuanca verwerpt de beschuldigingen dat hij heeft aangezet tot geweld en publieke gelden heeft gebruikt voor de protesten. 

De burgemeester is niet in beschuldiging gesteld, maar wordt vastgehouden omdat hij ‘vluchtgevaarlijk’ is.  Na de protesten zou hij zich hebben schuil gehouden om aan hechtenis te ontkomen. Mollohuanca ontkent dit. 

De rechter heeft besloten de burgemeester vijf maanden in preventieve hechtenis te houden, terwijl de beschuldigingen tegen hem worden onderzocht. Mollohuanca zegt dat zijn hechtenis een politieke reden heeft: “Er is druk van boven, want het gaat hier om grote belangen van mijn bedrijven.” 

De protetsen van de laatste weken komen voor een deel voort uit woede over het bedrag aan royalties dat de mijn aan de lokale regering wil betalen. Als reactie op de onlusten heeft de Peruaanse regering de noodtoestand uitgeroepen en burgerlijke vrijheden opgeschort.

Er is kritiek op de politie, die het vuur heeft geopend op demonstranten. Volgens de regering in Lima is er geen dialoog mogelijk met wat zij noemt ‘radicale extremisten’. 

Bron : BBC Wolrld
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug