Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse kranten herdenken 20 jaar Fujimori

Datum : 06/04/2012
Land : Peru

Peruaanse kranten herdenken 20 jaar Fujimori

De Peruaanse pers heeft stevige kritiek geuit op de 20 jarige coup van President Alberto Fujimori (1990-2000), die voor 25 jaar straf veroordeeld is wegens misdaden tegen de mensenrechten. De pers roept zo op tot het verdedigen van de democratische waarden.

De krant El Comercio stelt dat de coup van Fujimori niet geëindigd is op 5 april 1992, toen hij zichzelf in het zadel zette, maar voortduurde in de tien jaar die volgde. “Een voor een werden instituten die zijn macht limiteerden afgebroken. In een klimaat van terrorisme en hyperinflatie werden hervormingen uitgevoerd die harde maatregelen door de regering mogelijk maakten”.

El Matutino bekritiseert het feit dat een hoog percentage (47%) van het volk nog steeds achter deze maatregelingen staat, waarvan het sluiten van het Congres en de interventie van de juridische macht slechts een begin waren. “Omdat een regering, die alle macht heeft, altijd verder gaat dan dat zij heeft afgesproken”.

Volgens El Comercio is het van groot belang dat burgers vasthouden aan voorwaarden die vrijheden garanderen. Elke maatregel die afbreuk doet aan instituten die deze vrijheden garanderen, moet worden bevochten, ook voor het persoonlijk respect, zegt de krant.

De krant La República signaleert dat het regime van Fujimori misschien niet de langste in zijn soort was, maar wel de meest pijnlijke.  Daarin noemt de krant de betrokkenheid van de maffia en de inbreng van een neoliberale liquidatie van bepaalde rechten, de onwaardige epiloog, het ontslag per fax van de gevluchte Fujimori en de ontdekking van zijn dubbele nationaliteit als oorzaken. 

La Republica wijdt problemen op het gebied van democratische ontwikkeling aan het feit dat het ‘fujimorismo’ in de nationale politiek aanhoudt.

Bron : La Tercera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug