Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse minister beschuldigd van dood journalist

Datum : 04/07/2014
Land : Peru

Peruaanse minister beschuldigd van dood journalist

Daniel Urresti, de nieuwe Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken, heeft moeten toegeven dat er een onderzoek naar hem loopt wegens de moord op een journalist in 1988, toen hij werkte bij de geheime dienst en streed tegen de guerrillagroep Sendero Luminoso (Lichtend Pad). 

Afgelopen woensdag verklaarde Urresti (57) onschuldig te zijn, “zijn handen waren niet in bloed gedrenkt”. De verklaring kwam enkele uren nadat de nieuwswebsite IDL Radio had onthuld dat er in juni vorig jaar een onderzoek naar hem is gestart. Het slachtoffer was Hugo Bustios van het magazine Caretas, die door soldaten in een hinderlaag werd gelokt toen hij de veronderstelde buitengerechtelijke moorden van burgers in Ayacucho onderzocht, de regio die het centrum van het geweld was. 

Twee soldaten zijn zes jaar geleden veroordeeld voor de moord op Bustios. Een van hen, Amador Vidal, stelde dat Urresti, die toen leidingegevend kapitein was op de militaire basis Castropampa, bij de moordenaars hoorde. In een formele verklaring beweert Vidal dat Urresti, bekend onder zijn nom-de-guerre Arturo, leiding gaf aan de hinderlaag waarbij Bustios werd gedood. 

In 2003 schatte een waarheids-en verzoeningscommissie dat er 69.280 mensen zijn gedood tussen 1980 en 2000 in de Peruaanse burgeroorlog. De meeste doden vielen door toedoen van Lichtend Pad. Ook de Peruaanse veiligheidstroepen begingen wreedheden; ze gebruikten martelingen en gedwongen verdwijningen in een door de staat gesteunde antiterreurcampagne. 

Urresti zei dat president Ollanta Humala op de hoogte was van het onderzoek toen hij vorige maand werd aangesteld als minister. Humala, die op een officieel bezoek in Europa is, gaf geen commentaar. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug