Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse president treedt af

Datum : 21/03/2018
Land : Peru

Peruaanse president treedt af

Pedro Pablo Kuczynski (PPK), de president van Peru, heeft aangeboden af te treden na de openbaarmaking van een video waarin hij in verband wordt gebracht met het kopen van stemmen.

In de video zijn regeringsfunctionarissen te zien die parlementariërs geld aanbieden wanneer zij komende donderdag tegen een motie tot impeachment van de president stemmen. Kuczynski (79) overleefde een eerdere motie tot afzetting in december vorig jaar met een kleine marge.

Zijn tegenstanders willen zijn aftreden omdat hij illegale betalingen zou hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Hij zou daarover bij herhaling hebben gelogen. PKK ontkent iets verkeerds te hebben gedaan en hij beschuldigde de oppositie ervan een staatsgreep te plegen.

Het was nog onduidelijk of het Congres waarin de oppositie een meerderheid heeft, het aftreden zal accepteren of zal doorgaan met de impeachment procedure. In ieder geval is Peru, een van de stabielste landen in Latijns Amerika, in een politieke crisis beland.

Kuczynski zou de eerste zittende president in Latijns Amerika zijn die wegens banden met Odebrecht wordt afgezet. De bouwgigant vormt het hart van het grootste corruptieschandaal op het continent. PPK was pas in de 19e maand va zijn vijfjarig mandaat als president.

De president is van plan later vandaag in een televisieverklaring zijn aftreden bekend te maken. Volgens de grondwet neemt de vicepresident, Martin Vizcarra, zijn taken over.

Bron : la Republica, BBC, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug