Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse president vervangt twee derde hoge politiemacht

Datum : 13/10/2011
Land : Peru

Peruaanse president vervangt twee derde hoge politiemacht

De president van Peru, Ollanta Humala, heeft in de strijd tegen corruptie tweederde van de hoge officiers van de Peruaanse politiemacht vervangen. 30 van de 45 politiegeneraals, waaronder de oppergeneraal en het hoofd van de anti drugs afdeling, zijn met gedwongen pensioen gegaan. 

Humala beloofde zware maatregelen tegen corruptie en drugssmokkel bij zijn aanstelling in juli. Toch is de grote schaal van de zuiveringsactie bij de politie voor velen een verrassing. Critici vinden dat Humala te snel actie heeft ondernomen, omdat de officiers die verdacht werden van omkoping en andere vormen van corruptie geen kans hebben gehad het tegendeel te bewijzen. Daarbij zijn niet alle ontslagen”officiers” gelinkt aan eventuele zwarte praktijken. Minstens één generaal zegt dat hij is ontslagen zonder ergens van verdacht te zijn. 

Echter, volgens Vicepresident Omar Chehade zijn de wisselingen bij de politie het gevolg van een grootscheepse evaluatie van de veiligheidsmacht in Peru. Naast de vervanging van hoge officieren in de politiemacht heeft President Humala, zelf een ex-soldaat,  vele officieren in de gewapende macht gepromoveerd. 

Bron : El comercio, BBC, El Pais
Bookmark and Share


Terug