Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peruaanse vicepresident stapt op

Datum : 03/10/2019
Land : Peru

Peruaanse vicepresident stapt op

De Peruaanse vicepresident, Mercedes Aráoz, is opgestapt nadat ze door de oppositie was uitgeroepen als interim-president. Ze zegt dat ze hiermee de weg vrij wil maken voor een nieuwe algemene verkiezing. Ze stelt dat “de grondwettelijke orde is gebroken” en dat het land verkeert in een “ernstige institutionele crisis”.

President Martín Vizcarra heeft afgelopen maandag het congres ontbonden, maar de ministers van de oppositie hebben Vizcarra geschorst en mevrouw Aráoz ingezworen als interim-president. 

Vizcarra ontbond het congres omdat volgens hem wetgevers van de oppositie een pakket van anti-corruptiemaatregelen hebben geblokkeerd. Hij vond dat hij rechtmatig handelde, echter weigerden ongeveer twintig parlementariërs van de oppositie het pand te verlaten. Een meerderheid van de oppositie in het congres stemde in met het schorsen van Vizcarra voor de periode van een jaar. Dit had echter weinig effect omdat het congres al was ontbonden.

Op twitter citeerde Araoz een verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) waarin wordt gesteld dat het constitutioneel hof de legaliteit van Vizcarra’s ontbinding van het congres moet bepalen.

Vizcarra was in maart 2018 beëdigd als president nadat toenmalig president Pedro Pablo Kuczynski was afgetreden wegens een schandaal over het kopen van stemmen. Vizcarra beloofde corruptie te bestrijden, wat hem populair heeft gemaakt onder Peruanen die moe zijn van de vele schandalen waarbij, naast Kuczynski, nog drie andere presidenten betrokken zijn.

Vizcarra stelt dat het congres, gedomineerd door de rechtse partij geleid door toenmalig presidentskandidaat Keiko Fujimori, maatregelen om corruptie te bestrijden heeft tegengehouden. Hij meent dat de partij zichzelf probeert te beschermen tegen corruptieonderzoeken als gevolg van de hervormingen.

Daarnaast stelt Vizcarra dat het congres een nieuwe rechter heeft aangewezen zodat het constitutionele hof zijn maatregelen tegen corruptie zou kunnen bemoeilijken. Onder andere zal de rechtbank binnenkort besluiten of Fujimori vrijgelaten zal worden. Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori, zit in voorarrest in afwachting van haar rechtszaak voor het vermeende accepteren van illegale donaties van Odebrecht.

Viczarra lijkt de steun te hebben van het leger, de politie en de meeste gouverneurs. Hij heeft een decreet opgesteld om parlementaire verkiezingen te houden op 26 januari. Ondertussen wordt een juridische strijd verwacht over de vraag of de ontbinding van het congres grondwettelijk was of niet.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug