Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Peruanen geen vertrouwen in mijnbouw

Datum : 01/07/2012
Land : Peru

Peruanen geen vertrouwen in mijnbouw

 

Ondanks het feit dat Peru sinds kort voldoet aan de EITI-normen, de internationale transparantie-eisen voor mijnbouw en oliewinning, heeft de bevolking nog geen vertrouwen in de mjnbouw. 
 
"We kunnen niet alleen informeren over de transparantie van de inkomsten, de mensen moeten weteEITI-normenn hoe de middelen verdeeld worden", zegt econoom Epifanio Baca, van de Peruaanse Grupo Propuesta Ciudadana (Groep Burgervoorstel). "Rekenschap afleggen over de kwaliteit van de uitgaven is van fundamenteel belang omdat dit te maken heeft met de verbetering van de levenskwaliteit van de mensen." Burgervoorstel  is  lid van de internationale raad van het Transparantie-initiatief van de Winningsindustrieën (EITI). Peru voldoet sinds dit jaar, als eerste Latijns-Amerikaanse land, aan de strenge normen van die organisatie.
 
Het EITI is een coalitie van regeringen, bedrijven, burgerorganisaties, investeerders en multilaterale organisaties, die sinds 2002 goed bestuur aanmoedigt in landen die rijk zijn aan grondstoffen. Dat gebeurt via de publicatie en verificatie van de betalingen door bedrijven aan de overheid en van de fiscale inkomsten van de overheid uit petroleum, gas en mineralen. Een kandidaatland moet vijf fases doorlopen alvorens een volwaardige lidstaat te worden.
 
Ook de Peruaanse president Ollanta Humala geeft toe dat de huidige inspanningen het ongenoegen bij de bevolking niet wegnemen. "Het volstaat niet om de scheuren te dichten. We moeten meer doen", zei Humala deze week tijdens een debat in de aanloop naar de EITI-bijeenkomst.
 
De laatste jaren kende Peru zware sociale conflicten rond mijnbouwprojecten. Vooral onder de vorige regering, van Alan García (2006- 2011), schoot het aantal conflicten de hoogte in, van 82 in 2006 naar 217 in 2011. Bij die conflicten kwamen sinds 2006 bijna tweehonderd mensen om, meer dan tweeduizend mensen raakten gewond, volgens cijfers van de nationale ombudsman. 
 
Huidig  president Humala heeft onlangs groen licht gegeven voor een omstreden mijnbouwproject van het bedrijf Yanacocha-Newmont in het noordelijke departement Cajamarca. Volgens de minister van Energie en Mijnen, Jorge Merino, is de winningsindustrie goed voor drie kwart van de Peruaanse export. Het land is 's werelds zesde grootste koper- en goudproducent, voor zilver staat het zelfs op de tweede plaats.
 
Tot nu toe hebben 35 landen het EITI onderschreven. Daarvan hebben veertien landen de volledige procedure doorlopen, waaronder Peru.  Beide Amerika's zijn nauwelijks vertegenwoordigd, maar de verwachting is dat dit verandert. Colombia kondigde aan dat het geïnteresseerd is. Guatemala, de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago bereiden hun lidmaatschap voor.
 
Bron : IPS
Bookmark and Share


Terug