Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Peruanen protesteren tegen goudmijn

Datum : 25/11/2011
Land : Peru

Peruanen protesteren tegen goudmijn

In het noorden van Peru hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de opening van een nieuwe goudmijn. De gigantische mijn, die in de Cajamarca regio moet komen, zal volgens de lokale bevolking zorgen voor vervuiling en de vernietiging van watervoorraden. Het Amerikaanse bedrijf Newmont, dat de mijn wil gaan aanleggen, zegt voor compensatie te zullen zorgen door moderne waterreservoirs te plaatsen om de bergmeren te vervangen.

Het conflict is belangrijk voor de Peruaanse president Humala, die in zijn campagne beloofde zowel de ontwikkeling van mijnen te steunen als de lokale bevolking te beschermen. Hij heeft de bouw goedgekeurd, een beslissing die door sommige aanhangers van de president word afgekeurd. Mijnbouw is erg belangrijk voor de Peruaanse economie en dit project zou de grootste mijnbouw-investering in de geschiedenis van het land zijn.

De protesten vonden plaats op de plek waar de mijn gebouwd moet worden en in Cajamarca, de hoofdstad van de regio. De bevolking vreest dat de compensatiemaatregelen van Newmont niet genoeg zullen zijn. Tevens zijn ze bang dat vervuiling de landbouw en veeteelt in het gebied zal benadelen. De nabij gelegen Yanacocha mijn, ook gerund door Newmont, was al eerder doel van verschillende milieuprotesten.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug