Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Petro: 'Hernieuwde oorlog in Colombia'

Datum : 04/05/2018
Land : Colombia

Petro: 'Hernieuwde oorlog in Colombia'

In aanloop naar de presidentsverkiezingen op 27 mei, sprak de voormalige burgemeester van Bogotá, tweede in de peilingen, harde woorden over het huidige conservatieve politieke klimaat in het land. 

Gustavo Petro, anti-establishment kandidaat, maakt een goede kans de volgende president van het land te worden. Afkomstig uit de voormalige guerrillabeweging M-19, heeft Petro veel steun weten te verwerven onder jongeren en armen met dank aan zijn kritiek op het huidige politieke systeem dat de rijken zou bevoordelen.

Als burgemeester van Bogotá werd hij populair met een lokale variant van zijn huidige leus, een Menselijk Colombia. Om zijn boodschap te verspreiden reist hij stad en land af, de enige manier om zonder grote hoeveelheden geld toch de mensen te bereiken. 

Een van zijn belangrijkste agendapunten is om de drugskartels ‘het volk af te nemen’, of anders gezegd, het eigendom over het land moet weer terug naar de boeren. Volgens Petro is het beleid om de teelt van coca te vervangen door andere gewassen mislukt. “Een nieuwe landverdeling in Colombia zal de boeren terugbrengen naar de vruchtbaarste gedeeltes van het land”, waarmee de presidentskandidaat verwijst naar een van de belangrijkste oorzaken van de Colombiaanse burgeroorlog die tientallen jaren geduurd heeft aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

Daarnaast wil hij ook de informele economie en de kleine middenstand beter ondersteunen dan nu het geval is. Het huidige grootschalige economische model is vooral gunstig voor het witwassen van drugsgelden. Een ‘volksbank’ moet de informele economie de nodige steun gaan bieden.

Met name moeten de jongeren uit de grote steden, die nu veelal werkloos zijn en vatbaar voor de verleidingen van de narcos, een alternatief geboden krijgen. Hoe logisch deze boodschap ook mag klinken, in het gepolariseerde Colombia horen velen hier de stem van de voormalige linkse guerrillero in en zijn bang voor het opnieuw oplaaien van de burgeroorlog.

Toch is Petro’s belangrijkste agendapunt, naar eigen zeggen, de strijd tegen de klimaatsverandering en voor een duurzame samenleving. Hij zegt daarom weinig gemeen te hebben met ‘oud links’ elders in de regio, zoals Chávez in Venezuela of de Castro’s in Cuba. Alle punten tezamen dienen de macht van de narcomaffia voor eens en voor altijd te breken. Indien dit niet gebeurt, dan zal een nieuwe oorlog het land ‘mexicaniseren’, aldus de kandidaat van de partij Decentes (waardigen). 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug