Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Petrobrás opnieuw aangeklaagd in de VS

Datum : 26/05/2015
Land : Brazilië

Petrobrás opnieuw aangeklaagd in de VS

Bij een rechtbank in New York zijn twee nieuwe individuele rechtszaken gestart tegen het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobrás. Het gaat om twee pensioenenfondsen, namelijk een voor medewerkers van de staat Ohio en een ander van verschillende staten in het zuiden, zuidwesten en zuidoosten van de Verenigde Staten.

Petrobrás heeft al zes andere individuele aanklachten en een collectieve aanklacht lopen bij de Amerikaanse rechtbank. Alleen al in de afgelopen dagen zijn er vier nieuwe aanklachten ingediend in verschillende landen, waaronder dus de VS, Australië, Frankrijk en Luxemburg.

Beide nieuwe aanklachten in de VS berusten op vergelijkbare gronden als voorgaande rechtszaken, namelijk dat de investeerders verlies hebben geleden omdat het Braziliaanse bedrijf niet correct geïnformeerd heeft over het corruptieschema dat intern speelde en de betaling van vergoedingen.

Toen het schema bekend werd is de waarde van de aandelen gekelderd, waardoor investeerders veel verlies leden. De pensioenfondsen klagen naast Petrobrás onder andere ook auditbureaus KPMG, PricewaterCooper (PwC) en verschillende topmanagers aan.

Eerder in mei zijn vier andere individuele rechtszaken begonnen bij de rechtbank in New York. De pensioenfondsen kiezen er vooralsnog vooral voor om individuele rechtszaken te beginnen in de hoop een hogere schadevergoeding te krijgen. Bij een collectieve rechtszaak is de grootste investeerder verantwoordelijk voor de algemene vertegenwoordiging en voor het bijwonen van de onderhandelingen. 

Bron : Estadão
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug