Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Piñera kondigt belastinghervorming aan in Chili

Datum : 28/04/2012
Land : Chili

Piñera kondigt belastinghervorming aan in Chili

De Chileense regering heeft een belastinghervorming aangekondigd om een herziening van het onderwijs te betalen. Daarmee hoopt ze een eind te maken aan de sociale protesten met het oog op lokale verkiezingen, die gelden als een graadmeter voor de presidentsverkiezingen in 2013.

De conservatieve president Sebastian Piñera zei dat zijn wetsvoorstel voor belastinghervorming, die nog door het Congres moet worden goedgekeurd, de inkomstenbelasting voor bedrijven verhoogt van 17 naar 20 procent en de jaarlijkse belastingopbrengst met 700 miljoen verhoogt tot een miljard U$. De wet wil ook een eind maken aan belastingontduiking, en een ‘groene belasting’ heffen op vervuilende producten.

Chili werd eind vorig jaar getroffen door een golf van protesten, die beter en vrij onderwijs eisten, striktere milieuregels en een grotere economische gelijkheid. De populariteit van Piñera daalde in maart dit jaar tot 29 procent volgens peilingen van Adimark. Daarmee is hij de meest impopulaire leider sinds het einde van de dictatuur van Pinochet in 1990.

Volgens Piñera erfde hij een slecht financieringsysteem voor hoger onderwijs. “Een belastinghervorming maakt het mogelijk het onderwijs op een duurzame manier te financieren”, aldus de president. Hij zei ook dat grote bedrijven meer moeten bijdragen aan een evenwichtig belastingsysteem, dat de groei van midden- en kleinbedrijf moet stimuleren.

Het investeringsvriendelijke belastingniveau van Chili zal nog lager blijven dan het gemiddelde Latijns-Amerikaanse niveau van 25,06 procent in 2011, volgens een rapport van consultancy KPMG. Terwijl de Chileense economie vorig jaar groeide met 6 procent, stond het land op de laatste plaats qua ongelijkheid op de lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) die 34 leden heeft.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug