Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Pinguïn zwemt jaarlijks 8.000 kilometer naar man die zijn leven redde

Datum : 11/03/2016
Land : Brazilië

Pinguïn zwemt jaarlijks 8.000 kilometer naar man die zijn leven redde

Pinguïn Jinjing zwemt ieder jaar 8.000 kilometer om de Braziliaan João Pereira de Souza (71), de man die zijn leven redde, een bezoekje te brengen.

Gepensioneerd metselaar De Souza trof de Magelhaen pinguïn in 2011 in belabberde staat aan op het strand voor zijn huisje in de deelstaat Rio de Janeiro: uitgehongerd, onder de olie en klaar om zijn laatste adem uit te blazen. Het kostte ruim een week voor de vriendelijke visser alle olie uit zijn veren had gespoeld. Ondertussen voerde hij de vogel sardientjes.

Daarna bracht de Souza hem terug naar zee, niet verwachtend zijn nieuwe gevederde vriend ooit nog terug te zien. De pinguïn keerde zich echter om en at nog een paar sardientjes. Sindsdien lijkt Jinjing zich zeer thuis te voelen bij zijn menselijke vriend. Soms blijft hij een paar dagen of weken weg en tussen februari en juni zwemt hij waarschijnlijk duizenden kilometers verderop in de buurt van Patagonië, maar altijd komt hij weer terug.

“Niemand anders mag hem aanraken, dan hapt hij naar ze. Door mij laat hij zich voeren, wassen en oppakken”, vertelt De Souza met een grote glimlach aan de Braziliaanse nieuwszender Globo TV. Soms lopen ze samen langs het strand of zwemmen ze in zee waarbij de vogel enthousiast rondjes zwemt om zijn redder.

Volgens João de Souza’s dochter, Mery Alves de Souza, is haar vader ook zeer begaan met het lot van zijn gevleugelde kind. Zodanig zelfs dat hij zijn echte kinderen in Rio de Janeiro bijna nooit bezoekt, uit angst dat Jinjing dan niet genoeg te eten krijgt.

De pinguïn is behoorlijk waaks en valt zelfs langslopende honden aan, maar zeker zo opvallend is dat Pereira en Jinjing met elkaar kunnen praten. Pereira roept de vogel met een hoge, schelle kreet en als de vogel hem wil roepen, brengt hij volgens Pereira een soort langgerekt toetergeluid voort dat klinkt als zijn voornaam: “Joaaaao!”

Bron : Wall Street Journal
Bookmark and Share


Terug