Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Pinochet wilde referendum van 1988 niet erkennen

Datum : 25/02/2013
Land : Chili

Pinochet wilde referendum van 1988 niet erkennen

De voormalige Chileense militaire dictator Augusto Pinochet wilde aan de macht blijven, toen hij een referendum over zijn aanblijven in 1988 had verloren. Dit blijkt uit recent gedeclassificeerde documenten in de Verenigde Staten. 

In de documenten, die uit het Amerikaanse  Nationale Veiligheids Archief komen, staat dat generaal Pinochet van plan was “alles te doen wat nodig was om aan de macht te blijven.” “Ik ga niet weg,  hoe dan ook”, zei hij tegen adviseurs. Volgens deze documenten was Pinochet woest nadat de uitslag van het referendum – een ruime meerderheid stemde ‘nee’-  op 5 oktober was bevestigd. Hij liet leden van de militaire regering naar zijn kantoor komen om te proberen het resultaat te verdraaien. Maar volgens een document van het Amerikaanse ministerie van Defensie verwierp commandant van de luchtmacht generaal Fernando Matthei dit plan. Ook andere generaals weigerden verzoeken van Pinochet en er bleef hem niets anders over dan af te treden. 

De documenten laten ook zien dat de regering van de Verenigde Staten de ‘nee campagne’ tegen Pinochet steunden, ondanks haar eerdere steun aan de militaire regering bij de omverwerping van de socialistische president Salvador Allende in 1973. 

Chili koos in 1989 een burgerregering en een jaar later werd Patricio Aylwin de eerste president na het herstel van de democratie. Volgens officiële schattingen zijn meer dan 3000 Chilenen door het militaire regime vermoord tussen 1973 en 1990. Generaal Pinochet overleed in 2006, toen er nog talloze aankachten wegens schending van de mensenrechten en corruptie tegen hem liepen. Hij is nooit berecht. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug