Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Pionierend model Mama Cax overleden

Datum : 21/12/2019
Land : Haïti

Pionierend model Mama Cax overleden

Het Haïtiaans-Amerikaanse model Mama Cax (echte naam Cacsmy Brutus) is afgelopen week op 30-jarige leeftijd in Londen overleden. Ze was een van de eerste zwarte modellen met een handicap die werkte voor grote modemerken en op de voorpagina van bijvoorbeeld Teen Vogue stond. Ook was ze activist voor gehandicaptenrechten.

Cax' rechterbeen werd op 14-jarige leeftijd geamputeerd vanwege kanker. Ze profileerde zichzelf als een activist die zich inzette voor acceptatie en diversiteit in de modewereld. "Zeggen dat ze een vechter was, is een understatement", schrijft de familie op haar Instagrampagina. Daar maakte de familie bekend dat Cax op maandag is overleden. Een ziekte is het model fataal geworden, maar het is onduidelijk wat ze precies had. In een eerder bericht schreef Cax dat ze in Londen last had gekregen van hevige buikpijn.

Popster Rihanna roemt Cax op sociale media als een 'koningin' en een 'powerhouse beauty'. Cax had ook op de catwalk gelopen in kleding uit de lingerielijn van Rihanna.

De 30-jarige vrouw was doorgebroken mede dankzij haar blog. Daarin vertelde ze openhartig over haar beperking, maar bijvoorbeeld ook over mode en reizen. "De vraag die ik het meeste haat is 'wie is je rolmodel', want ik had er nooit een totdat ik mijn eigen rolmodel werd", staat in een van haar blogposts.

De afgelopen jaren deed ze modellenwerk voor merken als Tommy Hilfiger en liep ze mee in de New York Fashion Week. Ook voltooide ze de marathon van New York in een handfiets. Dat was een van de dingen op haar bucketlist, schreef ze op social media.

Bron : BBC, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug