Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Piramide in piramide ontdekt in Mexico

Datum : 17/11/2016
Land : Mexico

Piramide in piramide ontdekt in Mexico

In de bekende piramide Kukulkan in het oosten van Mexico is volgens deskundigen een derde constructie gevonden. Deze tien meter hoge piramide bevindt zich binnen twee andere structuren die samen de dertig meter hoge piramide Kukulkan vormen op het archeologische Maya-complex Chichen Itza in de deelstaat Yucatán.

De ontdekking doet vermoeden dat de piramide in drie fasen is gebouwd. De Maya-beschaving was te vinden in Midden-Amerika en beleefde rond de zesde eeuw n. Chr. haar bloeitijd. De recent ontdekte kleinste piramide is volgens onderzoekers gebouwd tussen 550 en 800 n.Chr. 

De middelste piramide is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt en dateert naar schatting uit de periode 800 – 1000 n.Chr, terwijl de grootste piramide waarschijnlijk tussen 1050 en 1300 is gebouwd. “Het lijkt op zo’n Russische pop. Onder de grootste zit een andere en daaronder weer eentje”, zei onderzoeker Rene Chavez Seguro op een persconferentie. 

Er zijn meerdere redenen waarom piramides zo werden gebouwd, bijvoorbeeld wegens aantasting van de constructie of door de komst van een nieuwe leider. De kleinste piramide is ontdekt door toepassing van 3D elektrische tomografie, een niet-invasieve techniek die het mogelijk maakt zonder schade aan te brengen een voorstelling van het binnenste van de piramide te maken. 

Vorig jaar ontdekten archeologen dat de piramide Kukulkan boven op een cenote was gebouwd, een ondergrondse rivier, die veel in de regio voorkomen en die door de Maya’s vereerd werden. 
Vandaag de dag is Chichen Itza werelderfgoed en trekt ruim een miljoen bezoekers per jaar.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug