Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Plannen nieuwe gevangenis Sint Eustatius aangepast

Datum : 29/12/2012

Plannen nieuwe gevangenis Sint Eustatius aangepast

De bouwplannen voor een penitentiaire inrichting op Sint Eustatius zijn aangepast. Het Bestuurcollege van Sint Eustatius werd geïnformeerd over dit besluit van het ministerie van Veiligheid en Justitie op vrijdag 21 december door de heer Gerard Bakx, directeur van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam (PI Rotterdam), die de projectleider voor de nieuwbouw van de Penitentiaire Inrichting van Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire en Sint Eustatius is.

Het oorspronkelijke plan was om in 2014 te starten met de bouw van een nieuwe penitentiaire inrichting op Sint Eustatius met een capaciteit van 30 plaatsen. De einddatum was gepland in 2015. Als gevolg van bezuinigen in het Europese deel van Nederland zal dit plan niet voortgezet worden zoals bedoeld. Hoewel bezuinigingen nodig zijn in beide delen van Nederland, heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, het ministerie verzocht om met een kleiner en economischer plan te komen in plaats van het volledig opzijzetten van de bouw van een nieuwe penitentiaire inrichting op Sint Eustatius. De staatssecretaris wil in staat zijn om een belofte van drie jaar geleden na te komen.

Het aangepaste plan voor de nieuwe gevangenis op Statia zal een flexibele opzet omvatten met mobiele eenheden van 12 cellen met een capaciteit van 18 ruimtes. De bouw en de oplevering van deze gevangenis zullen in 2015 plaatsvinden. In deze context zullen de datum van oplevering en de locatie op Man 'O War onveranderd blijven. Hoewel het plan kleiner en goedkoper zal zijn, zal het ontwerp vele van dezelfde geplande elementen van de originele gevangenis omvatten. Er zullen kleinere afgescheiden ruimtes zijn voor vrouwen, jongeren, personen in voorarrest en personen die veroordeeld zijn. Het conceptplan voor de penitentiaire inrichting voor Sint Eustatius is ter goedkeuring aan de Staatssecretaris gepresenteerd.

In 2013 zal het Ministerie van Veiligheid en Justitie starten met het sluiten van verschillende van de 29 penitentiaire inrichtingen in het Europees deel van Nederland. Dit plan zal verspreid worden van 2013 tot 2017. Deze afsluitingen zijn bedoeld als deelbezuinigingen in Nederland.

Bron : Rijksdienst Caribisch Nederland, Statia News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug