Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Plasterk doet niks tegen politicus Sint Maarten

Datum : 04/10/2014
Land : Sint Maarten

Plasterk doet niks tegen politicus Sint Maarten

Ondanks de brede wens in de Tweede Kamer stelt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat hij geen actie tegen de omstreden Sint Maartense politicus Theo Heyliger kan afdwingen. Dat zei hij woensdagavond in de Tweede Kamer. "De Nederlandse regering gaat niet over het vervolgen van politici, daar is het Openbaar Ministerie voor", aldus de minister. "We moeten de scheiding der machten in stand houden."

Onder meer VVD-Kamerlid André Bosman zei dat Plasterk van zijn bevoegdheid gebruik moet maken om in te grijpen op Sint Maarten. Volgens Bosman is er sprake van een "ernstige bedreiging van de rechtsorde", omdat Heyliger zich schuldig heeft gemaakt aan het kopen van stemmen. Dit is eerder al door een rechter vastgesteld, maar van vervolging is het nooit gekomen. Heyliger won onlangs de verkiezingen, maar er zijn ernstige verdenkingen dat er wederom door hem stemmen zijn gekocht. Ronald van Raak (SP): "Het probleem is dat er banden zijn met de maffia en er is een aantal politici waar voldoende verdenkingen tegen zijn om nú een onderzoek te kunnen starten. We moeten voorkomen dat die in de regering komen."

Plasterk hoopt dat zijn "deltaplan" soelaas biedt. Zo wil hij een toezichthouder integriteit aanstellen op Sint Maarten en het Openbaar Ministerie versterken om witteboordencriminaliteit aan te pakken. Ook wil hij de kustbewaking versterken.

Een onlangs verschenen rapport van adviesbureau PWC toonde opnieuw aan dat er op Sint Maarten sprake is van grootschalige corruptie en vriendjespolitiek in de top van het openbaar bestuur. Vorige week stuurden de minister-president en de minister van Justitie van Sint Maarten een brief aan premier Rutte. Hierin riepen zij om hulp bij het aanpakken van de corruptie op het eiland.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug