Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Plastic eiland aan de kust van Honduras gevonden

Datum : 01/11/2017
Land : Honduras

Plastic eiland aan de kust van Honduras gevonden

Langs de kust van het Hondurese eiland Roatán werd halverwege oktober een eiland van plastic afval ontdekt. De Britse fotografe Caroline Power, die op Roatán woont, deelde de foto’s twee weken geleden op sociale media. Power, gespecialiseerd in onderwaterfotografie, zei dat het plastic eiland werd ontdekt tijdens een duikreis naar een aantal kleine eilandjes in de Caribische Zee.

Wat ooit een idyllische kustlijn was is nu bedolven onder duizenden drijvende plastic tasjes, flessen, bestek, tandenborstels en ander plastic afval. De milieuorganisatie Blue Planet Society denkt dat de oorzaak van het probleem bij de Guatemalteekse rivier Motagua ligt, een rivier die uitmondt in de Caribische Zee. De afvalresten bereiken daarna via zee de Hondurese kust. De afgelopen jaren bestond er al wrijving tussen de twee landen over de vervuiling die de rivier veroorzaakt.

Het Hondurese Ministerie van Buitenlandse Zaken betreurde op 23 oktober dat “ondanks alle inspanningen en de pogingen tot toenadering met de regering van Guatemala, er geen concrete zichtbare resultaten zijn behaald.” De Hondurese regering eist van Guatemala een schadevergoeding en compensatie voor de investeringen die de regering heeft gedaan om dit probleem te verhelpen.

De Guatemalteekse president Jimmy Morales zei tegen het dagblad Prensa Libre dat hij met zijn Hondurese ambtgenoot heeft gesproken over de aanpak van het probleem, maar dat hierover geen overeenstemming is bereikt.

Bron : El País, Forbes
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug