Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

Datum : 05/07/2020
Land : Brazilië

Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa's of oma's die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic ertussen. Autoriteiten raden aan al het fysieke contact met ouderen te mijden, omdat zij extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Het knuffelgordijn geeft een goed alternatief, zo vindt ook Maria Paula Moreas, die haar vader al 100 dagen niet had aangeraakt. "Het was een knuffel voor ons hart; we hadden het nodig," zo vertelt ze aan EFE.

Ergotherapeut Mayara Martins is positief over het gordijn: "Het dunne plastic maakt dat je elkaars lichaam goed kan voelen. Hierdoor worden neurotransmitters en hormonen aangemaakt die een goed gevoel geven." Het helpt ouderen de emotionele gevolgen van deze crisis te dragen, zeker omdat we niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren, aldus Martins.

De bedenker van het knuffelgordijn, Bruno Zani, begon de installatie als vrijwilliger in verpleeghuizen op te zetten. Hij werkte hiervoor samen met dokters, psychologen, geriaters, zodat het gordijn "absoluut veilig" zou zijn. Hij is verrast over de positieve aandacht van zijn uitvinding, die hoop geeft in een tijd waarin Brazilië gedomineerd wordt door negatief nieuws. Brazilië is het zwaarst getroffen land in Zuid Amerika: al 60.000 stierven aan covid-19, op een totaal van 1.5 miljoen besmettingen.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug