Politiek & Maatschappij

Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

5 juli 2020

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa’s of oma’s die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic ertussen. Autoriteiten raden aan al het fysieke contact met ouderen te mijden, omdat zij extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Het knuffelgordijn geeft een goed alternatief, zo vindt ook Maria Paula Moreas, die haar vader al 100 dagen niet had aangeraakt. “Het was een knuffel voor ons hart; we hadden het nodig,” zo vertelt ze aan EFE.

Ergotherapeut Mayara Martins is positief over het gordijn: “Het dunne plastic maakt dat je elkaars lichaam goed kan voelen. Hierdoor worden neurotransmitters en hormonen aangemaakt die een goed gevoel geven.” Het helpt ouderen de emotionele gevolgen van deze crisis te dragen, zeker omdat we niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren, aldus Martins.

De bedenker van het knuffelgordijn, Bruno Zani, begon de installatie als vrijwilliger in verpleeghuizen op te zetten. Hij werkte hiervoor samen met dokters, psychologen, geriaters, zodat het gordijn “absoluut veilig” zou zijn. Hij is verrast over de positieve aandacht van zijn uitvinding, die hoop geeft in een tijd waarin Brazilië gedomineerd wordt door negatief nieuws. Brazilië is het zwaarst getroffen land in Zuid Amerika: al 60.000 stierven aan covid-19, op een totaal van 1.5 miljoen besmettingen.

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa's of oma's die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic ertussen. Autoriteiten raden aan al het fysieke contact met ouderen te mijden, omdat zij extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Het knuffelgordijn geeft een goed alternatief, zo vindt ook Maria Paula Moreas, die haar vader al 100 dagen niet had aangeraakt. "Het was een knuffel voor ons hart; we hadden het nodig," zo vertelt ze aan EFE.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This