Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Plastic tegen plastic

Datum : 12/07/2019
Land : El Salvador

Plastic tegen plastic

Ook in El Salvador wordt plastic afval steeds meer gezien als een probleem. Het ministerie van Milieu en Natuur (MARN) heeft deze week de eerste stappen gezet op een traject dat de hoeveelheid afval die de Stille Oceaan instroomt, moet terugdringen. Dit gebeurt door middel van een soort drijvende dammen, die het afval in de rivieren van het Midden-Amerikaanse land moeten tegenhouden.

De eerste ‘riobarda’ werd geïnstalleerd door functionarissen, buurtbewoners en speciale genodigden daar waar de Rio Grande bij Tamanique in zee uitmondt, bij het strand van El Tunco. De drijvende dammen zijn een van de activiteiten van de campagne van MARN genaamd ‘SOS Schone Rivieren’.

Deze dammen zijn op zich deel van de oplossing, aldus de MARN in een persbericht. De dammen zijn een soort lange plastic netten, gevuld met lege plastic flessen van bepaalde afmetingen. Deze worden als een soort slang dwars over de meest vervuilde rivieren gespannen op vooraf bepaalde, kritische plekken. Op die manier wordt het drijvende plastic tegengehouden voordat het in zee komt. “Daarna kan het plastic verzameld worden en verkocht een bedrijven voor hergebruik”, zegt minister van Milieu Fernando López.

Minister López bevestigt dat dit initiatief eerder succesvol was in andere landen van de regio, zoals Honduras en de Dominicaanse Republiek. Het project is nodig want tachtig procent van de Salvadoraanse rivieren heeft te maken met ernstig vervuiling. “Van alle afval in El Salvador wordt zo’n 380 ton afval niet verwerkt en eindigt in beken en rivieren, en uiteindelijk in zee”, specificeert MARN.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties eindigde in 2013 elk jaar 6,4 miljoen ton afval in zee. Meer recente cijfers, van 2018, spreken al van 8 miljoen ton plastic afval. Als deze trend doorzet, aldus de VN, is er in 2025 meer plastic dan vis in zee.

Bron : La Prensa Gráfica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug