Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Polarisatie om Venezuela

Datum : 12/04/2019
Land : Cuba

Polarisatie om Venezuela

In een toespraak tot het nationale parlement beloofde de leider van de Cubaanse Communistische Partij Raúl Castro dat zijn land haar Venezolaanse bondgenoot nooit zal laten vallen, ondanks ‘chantage’ door de Verenigde Staten.

Castro reageerde hiermee op een toespraak van de Amerikaanse vice-President Mike Pence op woensdag 10 april voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin stelde hij extra sanctiemaatregelen tegen Cuba in het vooruitzicht vanwege aanhoudende steun op militair- en inlichtingengebied aan de regering van de Venezolaanse President Nicolás Maduro.

Hoewel Castro de beschuldiging ontkende, kondigde hij een verhoogde staat van militaire paraatheid aan als reactie op de toegenomen vijandigheid van de noorderbuur. Tevens bereidde hij zijn gehoor voor op economische ingrepen.

“Cuba wordt beschuldigd van alle kwaden waarbij leugens en de ergste Hitleriaanse propaganda gebruikt worden”, aldus Castro. “We hebben de Amerikaanse regering laten weten dat Cuba niet bang is en dat we zullen doorgaan met het opbouwen van ons land zonder buitenlandse inmenging.”

Ondertussen lijdt Cuba zelf ook onder de gevolgen van de situatie in Venezuela, want de hulp vanuit dat land is vrijwel tot stilstand gekomen. Dat heeft niet alleen geleid tot een gebrek aan financiële middelen bij de overheid, maar op straat tot een schaarste aan onder meer bloem, eieren en kip, evenals een gebrek aan krantenpapier.

De situatie is nog niet zo erg als in de jaren negentig na het wegvallen van de steun uit de voormalige Sovjet-Unie, of als in Venezuela zelf. Maar het kan de komende tijd wel verergeren als het Amerikaanse embargo van de eilandstaat stricter wordt, waarschuwde Castro.

Zijn woorden van solidariteit konden echter niet verhullen dat Nicolás Maduro in de regio steeds meer alleen komt te staan. Ook in Venezuela zelf wordt het steeds rustiger om hem heen, nu de vlucht van duizenden landgenoten naar de buurlanden aan blijft houden en zelfs steeds massalere vormen begint aan te nemen.

Eerder deze week publiceerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een aangrijpende reportage over de achtergronden en de realiteit van de aanhoudende Venezolaanse exodus. Maar de toenemende dagelijkse problemen van de Venezolaanse bevolking bleven onbesproken in Castro’s toespraak.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug