Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politici betrokken bij schandaal Petrobras

Datum : 04/03/2015
Land : Brazilië

Politici betrokken bij schandaal Petrobras

Het Openbaar Ministerie in Brazilië heeft het hooggerechtshof gevraagd 54 mensen te onderzoeken in verband met betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal rondom staatsoliebedrijf Petrobras. Onder de verdachten zijn veel politici. Onderzoekers beweren dat bedrijven grote bedragen betaalden voor de diensten van Petrobras. Dit geld werd vervolgens doorgesluist naar de regerende arbeiderspartij en haar bondgenoten. President Dilma Rousseff ontkent deze geruchten.

Het is niet bekend welke politici beschuldigd worden. Het corruptieschandaal rondom Petrobras is een van de grootste in de Braziliaanse geschiedenis. Tot nu toe lag de focus hier vooral op bedrijven, maar nu wordt ook de politiek erbij betrokken. Het schandaal heeft ervoor gezorgd dat de aandelen van Petrobras fors minder waard zijn geworden. Het bedrijf zou sinds september zo'n 100 miljard dollar minder waard zijn geworden. Dit heeft ook te maken met de economische crisis.

Het OM heeft gevraagd om 28 individuele onderzoeken naar de betrokkenheid van politici, die voordeel gehad zouden hebben bij het corrupte netwerk. "Degenen die dat verdienen, zullen gestraft worden. We gaan dit onderzoeken. Het zal een lang proces worden; dit is pas het begin," aldus een woordvoerder.

Vorige maand werd ook al gespeculeerd over de betrokkenheid van de regerende PT. De penningmeester van de partij werd toen ondervraagd en vervolgens weer vrijgelaten. Dilma Rousseff moedigt een grondig onderzoek aan.

In Brazilië kunnen landelijke politici alleen door het hooggerechtshof veroordeeld worden. Verwacht wordt dat de onderzoeken en processen in dit schandaal jaren zullen duren.

Petrobras is een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Het produceert 2.5 miljoen olievaten per dag en heeft interesses in Afrika, Azië en het Midden Oosten. Er werken 87.000 mensen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug