Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politici Bonaire niet vervolgd voor corruptie

Datum : 11/12/2013
Land : Bonaire

Politici Bonaire niet vervolgd voor corruptie

De Bonairiaanse politici Ramonsito Booi en Burney el Hage kunnen vervolgd worden voor valsheid in geschrifte en witwassen, maar niet voor ambtelijke corruptie. Dat heeft de rechter op Bonaire maandagochtend bepaald. Eerder had advocaat Geert-Jan Knoops namens de politici gesteld dat de zogenoemde zaak-Zambezi in zijn geheel ongrondwettig is. Die stelling heeft de rechter van tafel geveegd.

De behandeling van de zaak waarin Booi wordt verdacht van valsheid in geschrifte bij de aankoop van twee terreinen op het eiland, kan volgens de rechter wel doorgang vinden. Dat geldt ook voor de zaak tegen El Hage en zijn echtgenote, die volgens het OM worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen van geld bij het afsluiten van twee hypotheken voor dezelfde woning.

Booi en El Hage waren jarenlang de gezichten van de grootste partij op Bonaire, de UPB. De eerste als leider, de tweede als onder meer minister van Economie van de Nederlandse Antillen. De zaak, die ruim vier jaar geleden is gestart, heeft veel commotie veroorzaakt op het eiland. Knoops wilde oud-minister Hans Hillen en oud-KLM-directeur Peter Hartman als getuigen laten horen op Bonaire, maar ook dat verbood de rechter. Wel mogen schriftelijke verklaringen van de twee worden toegevoegd in het kader van nader onderzoek. Knoops wil het duo optrommelen om ''een eerlijker beeld van de persoon Booi te schetsen''. Hillen was jarenlang adviseur van het duo, Hartman deed als KLM-directeur zaken met Booi.

Volgens Booi en El Hage is het proces tegen hen ingegeven door "geroddel van politieke tegenstanders". De zaak wordt op 24 maart vervolgd met de zaak tegen het echtpaar El Hage, een dag later gaat de zaak tegen Booi verder.

Bron : ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug