Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politici eisen einde aan geweld

Datum : 29/09/2011
Land : Venezuela

Afgelopen dinsdag tekenden de burgermeester van Caracas en zeven van de drieëntwintig gouverneurs in Venezuela het Manifest van Petare. In het manifest eisen de ondertekenaars van de nationale regering een concrete aanpak om de stedelijke onveiligheid te verminderen. Volgens cijfers van de Venezolaanse Geweldwijzer (OVV) zijn sinds 1999 meer dan 136.000 mensen vermoord. 

De laatste jaren heeft de overheid elf vruchteloze pogingen gedaan om het gevoel van onveiligheid weg te nemen, dat volgens recent onderzoek van de OVV ‘het allergrootste probleem in het land is’. Henrique Capriles Radonski, oppositielid, gouverneur van de deelstaat Miranda en gedoodverfd presidentskandidaat voor de verkiezing, zegt dat het mislukken van die projecten de schuld van de staat is. “Onveiligheid is een maatschappelijk probleem dus moet de oplossing ook uit deze hoek komen. Meer leger en politie op straat zijn geen oplossing. Het gaat om het krijgen van een opleiding, een economie die werkgelegenheid schept en een justitieel apparaat dat werkt.”, verduidelijkt Capriles.  

President Chávez gelooft dat de toenemende onveiligheid wordt veroorzaakt door samenzwerende gouverneurs uit de oppositie. Onlangs drong hij erop aan om het politieapparaat te onderzoeken in deelstaten bestuurd door een gouverneur uit de oppositie. Het staatshoofd vermoedt dat er een verband is tussen de toename van misdaad en de aanwezigheid van leden van de oppositie, meldde de staatstelevisie. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug