Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Politie Acapulco heeft banden met drugsbendes'

Datum : 27/09/2018
Land : Mexico

'Politie Acapulco heeft banden met drugsbendes'

Het gehele politiekorps van het Mexicaanse kuststadje Acapulco wordt onderzocht onder vermoeden van infiltratie door criminele groepen. Mariniers omringden het politiebureau en ontwapenden 700 officieren. Federale politie en het leger patrouilleren nu in plaats van de politie.

Mariniers, staats- en federale politie waren afgelopen dinsdag in een enorme operatie ingezet. Ze omringden het hoofdkantoor van de gemeentelijke politie van Acapulco en vormden een veiligheidskordon rond het gebouw. Ze trokken vervolgens naar het hoofdkwartier en ontwapenden honderden officieren en namen hun munitie, kogelvrije vesten en radio's in beslag. Ze arresteerden ook twee politiecommandanten op verdenking van moord. Het hoofd van de snelwegpolitie van Acapulco werd ook vastgehouden, nadat bleek dat hij wapens zonder licentie droeg.

Alle officieren zullen een "vertrouwenscontrole" ondergaan en worden ondervraagd over mogelijke banden met criminele bendes. Ondertussen worden hun uitrusting en wapens achter slot en grendel geplaatst. Taken van de politie worden door de federale politie overgenomen  totdat het onderzoek is afgerond.

Aanleiding voor het onderzoek is dat federale ambtenaren een verhoging van misdaad in Acapulco opmerkten en "een gebrek aan actie door de politie om het te behandelen". Vorig jaar steeg het aantal moorden in de stad tot 106 per 100.000 inwoners, een van de hoogste ter wereld.

Lokale media hebben erop gewezen dat de operatie plaatsvond slechts vijf dagen voordat een nieuwe burgemeester aantreedt in Acapulco: Adela Román van de linkse Morena-partij. Ze zei vorige week dat de door haar benoemde veiligheidschef doodsbedreigingen had ontvangen. Het toekomstige hoofd van de veiligheidsdienst, Leticia Castro Ortiz, werd naar verluidt verteld dat ze "door kogels zou worden getroffen" als zij de baan aanvaardde.

Román benadrukte dat ze ondanks de dreigementen "nieuwe functionarissen zou aanstellen”. Ze zei ook dat ze de gemeentepolitie zou reorganiseren en dat officieren zouden worden opgeleid in mensenrechten.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug