Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politie Brazilië opent vuur op inheemse stam

Datum : 30/01/2014
Land : Brazilië

Politie Brazilië opent vuur op inheemse stam

Braziliaanse politieagenten hebben dinsdag schoten afgevuurd op een protesterende inheemse bevolkingsgroep in de noordoostelijke staat Bahia. Dat zegt in ieder geval de Raad voor Inheemse Missionarissen (CIMI), onderdeel van de Braziliaanse katholieke kerk.

Het geweld tegen de Tupinamba stam zou zijn uitgebroken nadat ze protesteerden tegen de bouw van een politiepost op de Sempre Vinca plantage. De Tupinamba claimen dat deze plantage hun grondgebied is, en kwamen daarom verhaal halen bij de agenten. Het geweld bak dinsdagnacht uit.

“Vijfentwintig agenten schoten met hun geweren en gooiden granaten, tot 04:00 uur in de morgen,” aldus Magnolia Jesus da Silva, hoofd van de lokale basisschool. “Het geweld vertegenwoordigt de terugkeer van de dictatuur in Brazilië. Vandaag zijn er nog zestig politieagenten bij gekomen om het bloedvergieten voort te zetten,” verklaarde Da Silva gisteren verder.

Volgens FUNAI, de Braziliaanse organisatie voor inheeme stammen, is de plek waar de politie de post wil bouwen inderdaad inheems territorium. Echter, FUNAI moet nog de exacte omvang van het Tupinamba territorium afbakenen. Hierdoor kan de stam op dit moment nog geen officiele erkenning krijgen over het stuk land. Over het aantal slachtoffers als gevolg van het geweld is nog niks bekend.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug