Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politie Brazilië treedt hard op tegen WK-protest

Datum : 28/05/2014
Land : Brazilië

Politie Brazilië treedt hard op tegen WK-protest

De Braziliaanse politie heeft drie mensen gearresteerd en twee agenten raakten gewond, een van hen door een pijl die werd afgeschoten door protesterende indianen in de hoofdstad Brasilia. De politie  maakte gebruik van traangas en agenten te paard weerhielden zo’n 2000 anti-WK protestanten ervan het stadion te bereiken, waar de begeerde trofee te zien was. 

Sociale bewegingen, die kwaad zijn over het vele geld dat Brazilië spendeert aan de hosting van het WK voetbal, hadden tot het protest opgeroepen via sociale media. Groepen indianen sloten zich bij het protest aan. Zij waren dinsdag in Brasilia aangekomen om de snelle demarcatie van hun reservaten te eisen. 

De demonstranten probeerden het nationale stadion Mane Garrincha te bereiken, waar de Wereldbeker wordt tentoongesteld op zijn laatste stop in deze hoofdstad, nadat hij te zien is geweest in 89 landen en tientallen Braziliaanse steden. Vandaag, woensdag, wordt de trofee naar São Paulo gebracht. In die stad vindt op 12 juni de openingswedstrijd van het WK plaats tussen Bazilië en Kroatië. 

De demonstratie was bijeen gereoepn door de MTST, beweging van daklozen, en het zelfbenoemde Volkscomitee van Brasilia. Het zijn twee van de groepen, die tegen het WK in Brazilië zijn. De mars begon bij het busstation van Brasilia, zo’n 2 kilometer van het stadion en verliep orderlijk, totdat een zwaar politiecordon de menigte tegenhield. Toen braken de eerste schermutselingen uit. Sommige demonstranten gooiden met stenen naar de politie, die antwoordde met traangas. Agenten te paard voerden charges uit om de menigte voor korte tijd uiteen te drijven. De demonstranten kwamen herhaaldelijk weer bijeen en bleven in de buurt van het stadion, hoewel ze niet dichterbij konden komen dan 500 meter.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug