Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politie verwijdert muurschilderingen drugsbazen

Datum : 20/10/2013
Land : Jamaica

Politie verwijdert muurschilderingen drugsbazen

In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston is de politie sinds enkele weken in wijken muurschilderingen aan het verwijderen. Op de muurschilderingen staan lokale drugsbazen, dons, afgebeeld. Door een decennialang afwezige overheid in hun buurten hebben de dons die omgevormd tot kleine koninkrijkjes. Nu wil de politie de bewoners met de schoonmaakactie laten zien dat die tijd voorbij is. Wijkbewoners bekijken de aanpak met wantrouwen.

Steve McGregor, sinds september politiechef van het door bendes geplaagde West-Kingston, heeft aangekondigd de jacht te openen op de verheerlijking van de bendecultuur. “Wij hebben de buurten laten weten dit niet te tolereren, en we treden hard op tegen hen die toch dergelijke afbeeldingen maken.” 

Niet iedere buurtbewoner kan zich vinden in het nieuwste politieoptreden. Sommige wijkbewoners vinden dat de autoriteiten een deel van de geschiedenis verwijderen. “Deze afbeeldingen zijn deel van ons geheugen. De dons waren en zijn bepalend voor het leven hier, dat wis je niet uit met een kwast.”, legt Patrick Jemson uit. Een andere wijkbewoner knikt: “Ze kunnen nog zoveel muren overschilderen, daarmee los je het wantrouwen tegen de overheid niet op.” 

De Nederlandse antropologe Rivke Jaffe, die veel onderzoek doet in Kingston, ziet de afbeeldingen vooral als een teken van verlies van gezag. “In deze wijken beschikken criminele bendes over een vorm van legitimiteit die de overheid niet heeft.”

Bron : The Jamaica Observer, The Gleaner
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug