Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politiegeweld in Rio de Janeiro neemt toe

Datum : 16/09/2019
Land : Brazilië

Politiegeweld in Rio de Janeiro neemt toe

Politiegeweld in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is sterk toegenomen sinds gouverneur Wilson Witzel de macht kreeg in de gelijknamige deelstaat. Witzel beloofde in zijn campagne al een harde aanpak van de drugsbendes die veelal de macht hebben in de favelas van Rio. In de eerste zeven maanden van 2019 doodde de politie maar liefst 1075 mensen in de gehele deelstaat, het hoogste cijfer in twintig jaar en zo'n 30 procent van alle sterfgevallen door geweld. In juli doodde politiegeweld zo'n zes mensen per dag.

Witzel verdedigt zijn aanpak door criminelen te vergelijken met nazi's, die "geen genade" verdienen. In een interview spoorde hij criminelen aan hun wapens om te ruilen voor bijbels, "omdat we jullie anders zullen vermoorden." Er vallen echter ook veel onschuldige slachtoffers. Zo werden tussen 9 en 13 augustus vier tieners vermoord in de stad Rio de Janeiro, terwijl geen van hen een wapen bij zich droeg. Een van hen was onderweg naar de kerk met haar baby van 22 maanden oud.

Ondanks publiek protest lijkt het onwaarschijnlijk dat Witzel zijn aanpak zal aanpassen. Op 20 augustus juichte hij in het openbaar toen een man die een bus gekaapt had was doodgeschoten door de politie. Ook geeft hij de schuld van de sterfgevallen aan "pseudo-mensenrechtenactivisten." In een verklaring zei hij daarover: "Deze doden zijn niet mijn schuld, maar die van jullie, omdat jullie de politie hun werk niet laten doen. Hoe meer jullie deze narco-terroristen verdedigen, hoe meer doden jullie op je geweten zullen hebben."

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug