Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politiegeweld in Rio de Janeiro tijdens lockdown

Datum : 17/05/2020
Land : Brazilië

Politiegeweld in Rio de Janeiro tijdens lockdown

In Complexo do Alemão, een groot gebied in Rio de Janeiro bestaande uit verschillende favelas, zijn twaalf mensen omgekomen bij een politieactie. Bewoners geven aan dat de politie onnodig geweld gebruikte, waardoor het voor hen onmogelijk was thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, zoals geadviseerd wordt wegens Covid-19. Afgelopen vrijdag deed de politie een inval gericht op de drugshandel in het gebied, waarbij handgranaten, gepantserde voertuigen en vuurwapens gebruikt werden. Hierbij kwamen maar liefst twaalf mensen om het leven, waarvan slechts vijf volgens de politie banden met drugsbendes hadden.

Activisten en lokale leiders geven aan dat politieagenten huizen binnendrongen en bewoners in elkaar sloegen. Op sociale media werden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Lokaal nieuwsprogramma Voz da Comunidade beschreef het als een oorlogssituatie. De chaos en angst die dit veroorzaakte leidde ertoe dat veel bewoners hun huizen verlieten, waardoor op straat groepen mensen samenschoolden. Activist Raul Santiago tweette daarom: "Menigtes vermijden? Sociale isolatie? Het is onmogelijk in deze omstandigheden."

De politie geeft aan dat de actie gericht was op de aanwezigheid van drugs- en wapenhandel in het gebied. Een van de slachtoffers zou een bendelid zijn die de drugshandel in Pavão-Pavãozinho, een favela grenzend aan de rijke buurt Ipanema, leidde.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug