Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politieke crisis in Puerto Rico

Datum : 19/07/2019

Politieke crisis in Puerto Rico

Ricardo Antonio (‘Ricky’) Rosselló Nevares is de twaalfde gouverneur van het formeel met de Verenigde Staten geassocieerde Caribische land Puerto Rico. Hij heeft niet alleen een achtergrond als academicus en als tennisser, maar komt uit een vooraanstaande politieke familie en is lid van de Amerikaanse Democratische partij, naast zijn lidmaatschap van de lokale Nieuwe Progressieve Partij.

Desondanks zette de politie afgelopen woensdag traangas en rubber kogels in tegen demonstranten die al dagenlang het aftreden van Rosselló eisen. De aanleiding van de protesten zijn honderden pagina’s gelekte homofobe en vrouwonvriendelijke teksten die Rosselló en elf vertrouwelingen uitgewisseld zouden hebben. Verschillende kabinetsleden zijn sindsdien opgestapt, maar de gouverneur zelf weigert af te treden.

“Ik erken de uitdagingen die voor me liggen naar aanleiding van recente controverses, maar ik ben er van overtuigd dat we het onderlinge vertrouwen kunnen herstellen”, aldus Rosselló in een verklaring op donderdag 18 juli.

Daags daarvoor had het Openbaar Ministerie aangekondigd dat de mobiele telefoons van alle betrokkenen bij een bepaalde privé-chat geïnspecteerd zullen worden. Volgens Rosselló is er niets illegaals gebeurd.

Zanger Ricky Martin, slachtoffer in de gelekte homofobe berichten, sprak de menigte kort toe: “We zijn moe van het cynisme. Ze belasteren vrouwen, de LGBT-gemeenschap, mensen met een handicap. De corruptie is waanzinnig. We nemen het niet langer.”

Ook Graciela Belez, een 59-jarige administratief medewerkster, klaagde over de corruptie: “Ze stelen ons geld en stoppen dat in hun eigen zak.” Niet alleen gaf Belez aan slachtoffer te zijn van corruptie, haar leven werd ook overhoop gehaald door de verwoestende orkaan Maria (2017) en haar nasleep. “We zaten zes maanden zonder elektriciteit. Er was geen eten in de winkels, er was niks.” Volgens Belez had dat alles te maken met geklungel in de hoogste politieke kringen, tot aan de Amerikaanse president Trump toe.

Voordat het meest recente schandaal losbarstte, had de Amerikaanse FBI verschillende hooggeplaatste functionarissen gearresteerd op verdenking van verduistering van 15,5 miljoen dollar, bestemd voor noodhulp na Maria.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug