Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politieke impasse op Curaçao

Datum : 30/09/2012
Land : Curaçao

Politieke impasse op Curaçao

Op Curaçao is dit weekend een politieke impasse ontstaan. Op het eiland, een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is onduidelijkheid over wie er nou eigenlijk de macht heeft.

De crisis begon toen de gouverneur van het eiland zaterdag een nieuwe interim-regering onder leiding van Stanley Betrian benoemde. Maar de demissionaire en ontslagen premier, Gerrit Schotte, vindt dat een staatsgreep. Hij verschanste zich met een van zijn ministers, ex-minister George Jamaloodin van Financiën, in Fort Amsterdam, het gebouw van de ministerraad. Daar hebben ze de hele zondag gezeten. Schotte en Jamaloodin hebben aangegeven desnoods tot 19 oktober, de dag waarop parlementsverkiezingen worden gehouden, te zullen blijven zitten. 

Betrian zei dat hij overal kan werken en dat hij niet perse in de werkkamer van Schotte wil gaan zitten. De politie hield sinds zaterdagavond de toegangsdeuren naar Fort Amsterdam gesloten zodat er niemand in of uit kon. De hele dag deden hardnekkige geruchten de ronde dat de ontslagen ministers uit het regeringsgebouw zouden worden gezet door de politie. Voor de deur werd gedemonstreerd.

Uiteindelijk heeft Schotte Fort Amsterdam toch verlaten en heeft gezegd niet meer terug te keren. Volgens de ex-premier mag "Betrian in Fort Amsterdam gaan zitten". Hij wil zich met zijn partij MFK (Movementu Futuro Kòrsou) gaan concentreren op de verkiezingen en hoopt dat Curaçao een periode van rust tegemoet gaat. Na zijn vertrek bezocht Schotte een persconferentie van zijn partij over een vermeende omkopingszaak. Hier werden verschillende beschuldigingen gedaan door leden van MFK naar onder andere gouverneur Frits Goedgedrag. MFK heeft het over complottheorieën en omkoperij en noemt de Girobank als geldschieter.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt dat het ontslag van de regering-Schotte en de benoeming van een interim-regering op Curaçao passen in de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde. Schotte heeft verklaard dat Nederland zich niet moet bemoeien met welke politieke partijen op Curaçao aan de macht zouden moeten zijn. "Het past niet binnen ons statuut en de verhoudingen binnen het Koninkrijk dat Nederland een voorkeur uitspreekt voor welke politieke partijen op Curaçao aan de macht zouden moeten zijn. Het betreft interne zaken en een democratisch recht van onze bevolking om zich uit te spreken over wie de regering moeten vormen.''

Bron : Parool, Antilliaans Dagblad, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug