Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politieke onderhandelingen in Haïti gaan door, maar waartoe?

Datum : 05/02/2020
Land : Haïti

Politieke onderhandelingen in Haïti gaan door, maar waartoe?

Haïti bevindt zich al lange tijd in een politieke crisis. Bijna een jaar geleden werd de toenmalige premier ontslagen, waarna president Jovenel Moïse in juli een opvolger voordroeg. Zoals gebruikelijk dient deze voordracht goedgekeurd te worden door het Haïtiaanse parlement. Het parlement heeft het besluit over de voordracht echter voor onbepaalde tijd uitgesteld, waardoor het land sinds het vertrek van de vorige premier door een interim-regering bestuurd wordt.

De politieke impasse is sinds half januari nog verder gegroeid omdat een deel van de senaat nu ontbonden is. Tussentijdse verkiezingen hadden een deel van de senatoren moeten vervangen, maar omdat die verkiezingen vorig jaar niet gehouden zijn, hebben deze senatoren nu hun mandaat verloren. Het betekent concreet dat de president per decreet regeert. En dat in een context waar al sinds de zomer van 2018 om zijn aftreden wordt geroepen. Haïtianen gingen de afgelopen anderhalf jaar vaak de straat op om te protesteren. Stakingen en wegblokkades leggen het land regelmatig plat.

Maar tot nu toe weet Moïse niet van wijken. De afgelopen dagen vonden nieuwe onderhandelingen plaats, dit maal bij de pauselijke nuntiatuur en in aanwezigheid van de OAS en de BINUH (United Nations Integrated Office in Haiti). Maar oppositie en regering lijken geen stap dichter bij elkaar te zijn gekomen. De oppositie houdt vast aan haar eis dat president Moïse snel moet vertrekken. Maar volgens Jude Charles Faustin, die namens de president aan de onderhandelingen deelneemt, is een snel vertrek niet aan de orde. In Le Nouvelliste verklaart hij dat de president niet vastzit aan een mandaat, maar aan hervormingen.  “Hij heeft al veel toezeggingen gedaan in het licht van die hervormingen en daarvoor een realistisch tijdspad opgesteld. De president is er klaar voor om ruim voor 7 februari 2022, de datum waarop zijn termijn afloopt, af te treden”, zei Faustin. Maar de datum die de oppositie voorstelt, namelijk 7 februari 2021, is niet realistisch om zowel de hervormingen door te voeren als nieuwe verkiezingen te organiseren.

Volgens de regering is er toch enige vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen. Die mening wordt echter niet gedeeld door de vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, die er ook bij aanwezig waren. Hoe het nu verder moet? Jean Robert Charles van het Comité Haïtien d’Initiative Patriotique, initiatiefnemer van de onderhandelingen, vertelde aan Le Nouvelliste dat nieuwe onderhandelingen worden voorbereid. Deze keer op een andere locatie en zonder de aanwezigheid van de internationale gemeenschap. “Dit maal als Haïtianen onder elkaar”, zei Robert Charles. Enige haast is geboden, want zonder rechtmatige regering houden financiers de hand op de knip.

Bron : Le Nouvelliste
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug