Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politieofficieren gevangenismoord Haïti veroordeeld

Datum : 20/01/2012
Land : Haïti

Politieofficieren gevangenismoord Haïti veroordeeld

In Haïti zijn, onder veertien verdachten, acht mannen schuldig bevonden voor een massamoord in een Haïtiaanse gevangenis in Les Cayes. De moord op 20 gevangen (schatting van de aanklager) en verwonding van tientallen gedetineerden vond in januari 2010 plaats. Het vuur werd toen op hen geopend zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor was.

Tegen de mannen werd 2 tot 13 jaar gevangenschap en dwangarbeid geëist. De hoogste straffen zijn uitgedeeld aan politiebeambten die een hogere functie bezetten, zoals bewaker Sylvestre Larack en de stedelijk politiechef Olritch Beaubrun. Van Beaubrun werd voorheen gedacht dat hij tijdens de schietpartij enkel orders uitdeelden, maar na verder onderzoek bleek hij echter ook eigenhandig te hebben deelgenomen aan het eenzijdige vuurgevecht.

Onderzoek heeft tevens aangetoond dat de politieofficieren de lichamen in ongemarkeerde graven dumpten om onderzoek van buitenaf te vermijden. Patrick Olcine, een van de gewonden, verklaarde tijdens het proces dat hij niet naar het ziekenhuis is gegaan uit angst om samen met de andere zwaargewonden bij voorbaat afgeschreven te worden door gebrek aan artsen en geneesmiddelen.

Rechter Ezekiel Vaval ontving tijdens de loop van het proces meerdere doodsbedreigingen en vertrok naar New York om daar, vrij van subjectiviteit, zijn oordeel te kunnen vellen. De veroordeling wordt beschouwd als een victorieuze overwinning in de Haïtiaanse gerechtelijke geschiedenis, gezien het land wordt geregeerd door een zwak en corrupt politiek systeem.

Bron : The New York Times
Bookmark and Share


Terug